Fire kommuner modtager penge fra satspuljen til projekter, der skal hjælpe flere uhelbredeligt syge til at dø hjemme frem for på et sygehus. Erfaringerne skal siden udbredes til alle landets kommuner.
- For døende kan det have stor betydning, at den sidste tid bliver tilbragt hjemme i vante omgivelser sammen med familien. Det giver tryghed og kan føles mere værdigt for den enkelte og for de familiemedlemmer, som må tage afsked med en mor, far, bror eller søster, siger sundhedsminister Sophie Løhde (V).
I alt modtager Varde, Aarhus, Svendborg og Roskilde Kommuner 13,3 mio. kr. til forskellige projekter, der har det til fælles, at de skal give flere mulighed for at være hjemme den sidste tid.
I Varde Kommune skal pengene blandt andet bruges til at uddanne de praktiserende læger, så de er bedre rustet til at hjælpe uhelbredeligt syge med kræft, kol, diabetes og hjertesygdomme.
I Roskilde Kommune går pengene til projektet 'Man kan dø hjemme - i trygge rammer'. Ifølge Roskildes velfærdsdirektør Yvonne Barnholdt skal pengene bruges til at udvikle modeller, der kan sikre et bedre samarbejde mellem Roskilde Sygehus, de praktiserende læger og kommunen.
Hun siger til Ritzau, at mange borgere ønsker at dø hjemme, og at erfaringen viser, at det er bedre både for den syge og de pårørende.
- Men vi skal være sikre på, at den viden, som sygehusene har om for eksempel smertelindring, systematisk kommer videre til kommunen, så vi kan levere den rigtige pleje. Uanset om tiden bliver kort eller lang, skal vi kunne yde en god omsorg, der har afsæt i borgerens eget hjem, siger Yvonne Barnholdt.
Det var den tidligere regering, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Liberal Alliance og De Konservative, som i satspuljeaftalen for 2015-2018 blev enige om at afsætte penge til, at flere kan dø hjemme.
Ritzau
Fakta
Erfaringer og viden fra fire kommune skal danne baggrund for anbefalinger til, hvordan alle kommuner kan støtte flere uhelbredeligt syge til at dø hjemme.
- Varde Kommune får cirka 3,9 mio. kr. til projektet 'En værdig død'.
- Aarhus Kommune får cirka 3.9 mio. kr. til projektet 'Sammenhængende palliativ indsats'.
- Svendborg Kommune får cirka 2 mio. kr. til projektet 'Min sidste tid'.
- Roskilde Kommune får cirka 3,3 mio. kr. til projektet 'Man kan dø hjemme - i trygge rammer'.
Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.