DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Udenrigsministeriet fraråder alle udlandsrejser
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S), justitsminister Nick Hækkerup (S) og transportminister Benny Engelbrecht (S) holder doorstep pressemøde om ændringer i ind- og udrejserestriktioner.
Foto: Emil Helms, Ritzau Scanpix

Farver verden rød:
Udenrigsministeriet fraråder alle udlandsrejser

Ministeriet hæver sikkerhedsniveau i ny rejsevejledning, hvor al rejse frarådes, og rejsende bør få sikkerhedsrådgivning.

Udenrigsministeriet farver i ny rejsevejledning hele verden rød. Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på et pressemøde fredag eftermiddag.

- Budskabet er enkelt og klart: Man bør lade være med at rejse ud, siger han.

Rød er det højeste sikkerhedsniveau på Udenrigsministeriets skala for rejsevejledningerne. Farverne tæller grøn, gul, orange og rød. At alle lande bliver røde, betyder, at Danmark fraråder alle udlandsrejser.

Hvis man alligevel tager til udlandet, opfordrer ministeriet til, at man søger professionel sikkerhedsrådgivning. Det fremgår af Udenrigsministeriets hjemmeside. Samtidig skal rejsende, der kommer til Danmark, kunne fremvise en negativ coronatest, der højest må være 24 timer gammel.

- Alle med bopæl i udlandet vil som udgangspunkt blive nægtet indrejse i Danmark, medmindre de har et anerkendelsesværdigt formål og en negativ coronatest, der er maksimalt 24 timer gammel, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Mulighed for bøder

Det er luftfartsselskaberne, der fra lørdag eftermiddag får ansvaret for at sikre, at passagerer sammen med flybilletten har en negativ coronatest, som maksimalt må være 24 timer gammel.

- Der er mulighed for bøder eller fængsel i op til to år. Man kan benytte sig af en kviktest, som er til stede i langt de fleste lufthavne, ligesom den er tilgængelig i Kastrup Lufthavn, siger transportminister Benny Engelbrecht (S) på pressemødet.

Regeringen indskrænker samtidig listen over, hvad der kan tælle som anerkendelsesværdige formål. Det er blandt andet ikke længere anerkendelsesværdigt at rejse til Danmark for at studere eller for at arbejde i Danmark som au pair.

Strammede regler skal købe tid

De seneste uger har verdenskortet været orange. Det betyder, at alle ikke-nødvendige rejser frarådes, fordi risiciene ved at rejse til landene kan være alvorlige.

De strammede regler skal være med til at 'købe tid', mens vi er 'på et sårbart tidspunkt i epidemien', siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) med henvisning til, at Danmark for små uger siden begyndte at vaccinere borgere. De gælder som udgangspunkt til 17. januar.

- Formålet er enkelt. Vi skal minimere risikoen for, at danskere rejser ud i verden og bliver smittede, og at smitten kommer ind i Danmark udefra, siger Jeppe Kofod.

Ritzau

Det betyder farverne i Udenrigsministeriets rejsevejledning:

  • Hvis rejsemålet er grønt, opfordrer vi dig til at bruge din sunde fornuft og være opmærksom på samme måde, som du ville være det i Danmark.
  • Hvis dit rejsemål er gult, skal du være opmærksom på din personlige sikkerhed og huske at holde dig opdateret.
  • Hvis dit rejsemål er orange, bør du genoverveje din rejse, da vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser, fordi risiciene forbundet med rejser til disse steder er alvorlige. Erhvervsrejser er nødvendige rejser. Nødvendige rejser kan desuden være eksempelvis presserende familiebesøg og nødvendige ærinder, heriblandt deltagelse i begravelse, fødsel og retssag.
  • Hvis dit rejsemål er rødt, bør du genoverveje, da vi fraråder alle rejser til dette rejsemål. Hvis du alligevel tager afsted, opfordrer vi dig til at søge professionel sikkerhedsrådgivning

Kilder: Udenrigsministeriet