
MIDTJYLLAND: Ja, overskriften er god nok - det handler om 'perverse økonomiske incitamenter' i sundhedssektoren - hvor perverse skal forstås som uhensigtsmæssige. Og her taler vi om en adfærd, der udefra set virker åbenlyst uhensigtsmæssigt, som når en læge ikke ordner patientens ekstra problem, nu hun er kommet - men beder hende bestille en ny konsultation. For ellers falder aktivitetsværdien, som afdelingen finansieres efter.
På en række afdelinger er Region Midtjylland gået til kamp mod den form for uhensigtsmæssig adfærd, der opstår i forlængelse af, at hvis regionerne skal være økonomisk rationelle, så er der god økonomi i at lave nogle flere skulderoperationer, selv om undersøgelser viser, at operationer ikke har nogen dokumenteret sundhedseffekt set i forhold til øget træning.
At uhensigtsmæssige genindlæggelser på baggrund af dårlig kirurgi, sepsis (blodforgiftning) og tryksår tæller positivt i aktivitetsregnskabet, er med til at rette fokus hen på, at der er elementer i den mest gængse form for styring, der ikke fungerer optimalt.
Når hensyn støder sammen
Når det handler om at øge kvaliteten i behandlingen - frem for at få flest mulige patienter gennem systemet på kortest tid - er det således relevant at se på, at under de nuværende styringsformer vil en læge kunne opleve, at hensynet til patienten og hensynet til sygehusets økonomi støder sammen. Og netop de sammenstød er en del af baggrunden for et nyt projekt 'Ny styring i et patientperspektiv', som Koncernøkonomi har søsat - og som regionsrådet godkendte i januar i år.
Med et værdigrundlag, der hedder 'Dialog, dygtighed, dristighed' bygger projektet på en kritik af den eksisterende finansiering af sundhedsområdet, hvor der de seneste ti år bl.a. har været stærkt fokus på meraktivitet og afkortning af ventetider - et fokus, der til gengæld har skygget for et styringsmæssigt fokus på kvalitet.
Projektets udvalgte afdelinger fjerner den såkaldte aktivitetsstyring og erstatter den med ny styring med fokus på patientperspektivet i 2014 og 2015.
50 medarbejderrepræsentanter indgår i projektet, og de skal inden udgangen af august i år finde nogle nye patientnære mål. Et eksempel er akutafdelingen på Hospitalsenhed Vest, der som mål bl.a. har defineret: Reduktion af indlæggelsestiden og færre forebyggelige genindlæggelser.
Kilder: Økonomidirektør Per Grønbech og projektleder Henriette Sørensen, begge fra Koncernøkonomi, Region Midtjylland.
Se regionsrådets dagsordenspunkt om projektet
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.