- Det er helt uacceptabelt. Aftalen om kræftpakkerne siger, at kræftpatienter skal behandles uden unødvendig ventetid og så hurtigt som lægerne mener, at det er muligt at behandle dem ud fra en lægefaglig vurdering, ikke ud fra en vurdering af de ressourcer, de har, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen til Ekstra Bladet.
Ved årsskiftet trådte kræftpakken for analcancer i kraft. Den siger, at patienter højst må vente 20 dage fra diagnose til operation. Men den tidsfrist er meget længere end Sundhedsstyrelsen oprindeligt mente var rimeligt og den bygger ikke på, hvad der er bedst for patienten. Fristen er derimod fastsat ud fra praktiske forhold og ressourcer.
Det fremgår af en aktindsigt, som Ekstra Bladet har fået i korrespondancen mellem de parter, der står bag kræftpakken.
'Direkte adspurgt medgav han, at det som udgangspunkt ikke er faglige eller patientmæssige hensyn f.eks. til stabilisering af patient, billeddiagnostik m.v. der betinger de ønskede fem ekstra dage'.
Det skriver enhedschef i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm i en intern mail, hvor han gengiver en samtale, han netop har haft med talsmanden for den arbejdsgruppe, der rådgav sundhedsstyrelsen og ønskede 20 dages tidsfrist.
Ventetid er alvorlig
Afsløringen vækker vrede hos Leif Vestergaard Pedersen.
- Vi ved, at hver eneste dag der går, øges risikoen for, at man ikke kan overleve sin kræftsygdom eller for, at man overlever den på en dårligere måde.
Det stod klart for regionerne, sundhedsstyrelsen og Sundhedsministeriet, at ønsket om 20 dages tidsfrist bundede i ressourcer og logistik - og dermed var i strid med løfterne i kræftpakkeaftalen. Det fremgår nemlig af referatet fra mødet 30. april 2014, hvor fristen blev fastsat til 20 dage.
Hos Sundhedsstyrelsen forklarer enhedschef Søren Brostrøm, at man har accepteret argumenterne, men at man vil følge op på kræftpakken, for at se om operationerne kan foretages hurtigere.
Sundhedspolitisk direktør hos Danske Regioner Erik Jylling understreger, at man ikke har fastsat tidsfristen ud fra, hvad man selv mener, man kan leve op til.
- Det handler om at sætte en tidsfrist, man realistisk kan stræbe efter, frem for en grænse der fører til resignation, fordi den ikke kan opnås, siger Erik Jylling.
I en mail til Ekstra Bladet forklarer sundhedsminister Nick Hækkerup (S), at han ikke er bekendt med baggrunden for den fastsatte tidsfrist, men at han vil bede sit ministerium tage sagen op i task force igen.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.