
Psykisk syge og pårørende er stillet i udsigt, at regeringen vil give psykiatrien et historisk løft, når sundhedsminister Nick Hækkerup (S) om kort tid fremlægger en handlingsplan for psykiatrien. På den baggrund foreslår BEDRE PSYKIATRI og SIND i et nyt fælles udspil 'Sådan skaber vi en psykiatri i verdensklasse' en økonomisk model, hvor de fysiske sygdomme er med til at betale for det økonomiske efterslæb på godt 2 mia. kroner, som psykiatrien ifølge de to organisationer har været udsat for i det seneste årti sammenlignet med de nye midler, fysiske sygdomme har fået i samme periode.
De to organisationer foreslår, at der hvert år flyttes 0,5 pct. af de samlede økonomiske midler, som i dag bruges på det fysiske sygdomsområde til det psykiatriske område. I dag bruger samfundet 72,7 mia. kroner på fysisk sygdom og 7,6 mia. kroner på psykisk sygdom. Med denne model svarer det til, at psykiatrien får tilført ekstra 363 mio. kr. om året, og dermed vil økonomisk ligestilling mellem fysisk og psykisk sygdom kunne være en realitet i 2020.
Ebbe Henningsen, formand for BEDRE PSYKIATRI, og Knud Kristensen, formand for SIND, er enige om, at det økonomiske efterslæb i psykiatrien er en af hovedårsagerne til, at psykiatrien på mange måder hænger fast i fortiden, hvor medicin og tvang fylder for meget, hvor behandlingstilbuddene er for få og for ensidige, og hvor sammenhængen i behandlingen ofte skrider med store konsekvenser for både syge og pårørende.
- Det er et kontroversielt forslag, at bede sundhedsministeren tage fra de fysisk syge og give til de psykisk syge, men i det store sundhedsregnskab er det et mindre beløb - omvendt vil økonomisk ligestilling af psykiatrien betyde en verden til forskel for mange syge og pårørende, siger Ebbe Henningsen.
Knud Kristensen supplerer:
- Vi har i årevis bedt om at få tilført psykiatrien yderligere midler, men har hidtil mest fået mindre ekstrabevillinger via satspuljen. Der er behov for en permanent markant forbedring af finansieringen, også selvom det er nødvendigt at overføre midler fra det fysiske sygdomsområde.
Udspillet indeholder også en række punkter, der for de to organisationer er afgørende elementer i regeringens kommende handlingsplan.
• Farvel til tvang: Bæltefikseringer skal nedsættes årligt med 15 pct., og der iværksættes et forbud mod bæltefikseringer af børn og unge.
• Psykisk syg og misbruger - ret til værdig behandling: Der etableres én specialafdeling i alle regioner for mennesker med dobbeltdiagnose.
• Psykisk syge skal leve længere: Der skal opstilles mål om at nedbringe overdødeligheden med 25 pct. frem mod 2020.
• Færre domme til syge mennesker: Retspsykiatrien skal forbedres og tolerancetærsklen blandt personalet skal hæves.
• Pårørende er en ressource: Pårørende skal systematisk inddrages i behandlingen i regioner og kommuner.
• Medicin må ikke stå alene: Regionerne skal forpligtes til at arbejde for at indføre princippet: Medicin kan ikke stå alene, og skal altid kombineres med anden behandling som fx terapi og motion.
• En borger - en plan - én ansvarlig: At menneske med psykisk sygdom kun har én plan - borgerens plan.
• Væk med ventelisterne: At regionerne via lovgivningen forpligtes til, at alle psykisk syge har ret til behandling inden for to måneder - og viderehenvise til privat behandling, når ventetiden overskrides.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.