
Der er betydeligt mindre åbent for pårørende i dagtiden end om aftenen. Det er en af konklusionerne i en ny undersøgelse af besøgstider på landets sygehuse. Ifølge Dansk Selskab for Patientsikkerhed og TrygFonden, der står bag undersøgelsen, skal sygehusene være bedre til at inddrage de pårørende:
- Der er brug for et nyt og stærkere fokus på den vigtige rolle, de pårørende kan have i at støtte patienten i selve pleje- og behandlingsforløbet. Derfor skal sygehusene også byde de pårørende velkommen om dagen, hvor de vigtige beslutninger om behandlingen bliver truffet, siger Ulla Astman, formand for Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
Da undersøgelsen også er gennemført i 2013 og 2014, dokumenterer den samlet set en positiv tendens: I 2013 var der på landsplan i gennemsnit åbent 12 timer i døgnet, mens det i 2015 er steget til 15 timer. Men der er betydelige regionale forskelle. Region Sjælland og Region Hovedstaden har begge i gennemsnit 17 besøgstimer i 2015. Lavest ligger Region Nordjylland og Region Midtjylland med gennemsnitligt 12 besøgstimer.
- Patientsikkerhed og inddragelse af pårørende hænger sammen. De pårørende har vigtig viden om patienterne, og patienterne føler sig oftest tryggere, når de har en af deres nærmeste ved deres side. De pårørendes viden kan samtidig være med til at forebygge fejl, f.eks. fordi de pårørende ved, hvilken medicin en ældre eller dement patient i forvejen får, siger Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden.
Invitaion til aktiv deltagelse
Undersøgelsen af besøgstider er del af et nyt sæt materialer, der skal bidrage til i højere grad at inddrage de pårørende hos de patienter, der ønsker det. Materialet indeholder bl.a. også en undersøgelse af sprogbrug (f.eks. inviterende/ikke inviterende) på den del af sygehusenes hjemmesider, der handler om besøgstider:
- I dag accepteres besøg af pårørende. Men de nye undersøgelser viser, at sygehusenes besøgstider, hjemmesider og generelle kommunikation i endnu højere grad bør invitere til aktiv inddragelse. Ikke blokere, siger Gurli Martinussen.
Materialet er det seneste initiativ i kampagnen Hej Sundhedsvæsen, hvis generelle formål er at øge patientsikkerheden ved at patienter og pårørende får mere indflydelse på egen behandling.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.