dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi

Sygehus satte læge til at operere trods advarsler

Samtlige sygehuse i Region Nordjylland skal gennemgå deres ansættelser, efter at flere patienter er blevet fejlbehandlet på Sygehus Thy-Mors i Thisted af læge, der fik sine kompetencer underkendt
11. MAJ 2015 6.43

NORDJYLLAND: I flere år har Sygehus Thy-Mors i Thisted givet en læge lov til at udføre opgaver på hospitalets kirurgiske afdeling på trods af flere advarsler, fortæller DR Nyheder. Blandt andet konkluderede en overlæge på Aalborg Universitetshospital kort før ansættelsen, at lægen ikke var god nok til at udføre opgaverne.

Sagen får regionrådsformand i Region Nordjylland, Ulla Astman (S), til at forlange af samtlige nordjyske sygehuse, at de undersøger, om der er læger ansat med manglende kvalifikationer.

- Jeg har allerede bedt Sygehus Thy-Mors og de andre sygehuse i regionen om at gå det hele efter med en tættekam. Vi kan naturligvis ikke have, hvis der kan sættes spørgsmålstegn ved patientsikkerheden og kvaliteten i behandlingen, siger Ulla Astman til DR Nordjylland.

Regionsformanden er overrasket over, at Videreuddannelsesregion Nord, der hører under Region Nordjylland, var orienteret om lægens manglende kvalifikationer via Sundhedsstyrelsen. Informationerne nåede nemlig aldrig frem til toppen i Region Nordjylland, siger Ulla Astman:

- Det får os jo meget kraftigt til at sige, at vi må have opgraderet kommunikationen.

'Væsentligt under faglig standard'
Den læge, som sagen er startet med, har under sin ansættelse på den kirurgiske afdeling på Sygehus Thy-Mors været årsag til, at flere patienter er blevet fejlbehandlet og skadet, viser tre afgørelser fra Patientombuddet, der behandler klager over sundhedsfaglig behandling. I en af afgørelserne får lægen kritik for at 'handle væsentligt under faglig standard', da han under en kikkertundersøgelse af en endetarm forveksler patientens kropsåbninger og derfor fører kikkerten ind i patientens skede frem for endetarm.

Professor på Aarhus Universitet, Peder Charles, der har flere års erfaring med at kvalitetssikre lægeuddannelsen i Danmark, vurderer overfor DR Nyheder, at det er uacceptabelt, at lægen har fået lov til at udføre de opgaver, han har.

- Vi kan ikke acceptere, at nogen, som ikke er gode nok, får lov til at røre ved patienter inden for det, de ikke er gode nok til, siger han.

Samme holdning har speciallæge i kirurgi og overlæge på Aalborg Universitetshospital, Finn Kallehave.

- Det er svært bekymrende, og det kræver et løftet øjenbryn, at sådan noget overhovedet kan foregå i Danmark, siger han.

Ansat på trods af faglig vurdering
Den pågældende læge, der kommer fra udlandet, bad i 2007 Sundhedsstyrelsen om at få sit speciale i kirurgi fra Østeuropa anerkendt i Danmark.

Sundhedsstyrelsen svarede, at han skulle være ansat i mindst ni måneder på et universitetshospital og siden 12 måneder på et regionshospital for at få vurderet, om han var dygtig nok til at blive anerkendt som speciallæge i kirurgi i Danmark. Men vurderingen var, at hans kompetencer ikke var tilstrækkelige, men alligevel ansatte Sygehus Thy-Mors ham i 2009 på sygehusets kirurgiske afdeling.

- Man bliver jo lidt chokeret over, at en vurdering af folks kompetencer tilsyneladende ikke har haft effekt, siger Finn Kallehave, der mener, at lægens fejl er 'mere, end hvad man må acceptere'.

Den pågældende læge er fortsat ansat på Sygehus Thy-Mors, men efter at DR Nyheder gik ind i sagen, har sygehusets ledelse suspenderet ham fra den kliniske funktion - det vil sige, at han ikke har patientkontakt. Det blev offentliggjort fredag 8. maj. Lægen selv har ikke ønsket udtale sig til DR Nyheder

Nul kompromis, lægemangel eller ej
På et spørgsmål fra DR Nordjylland, om sagen kan ses som udtryk for lægemangel, svarer regionsrådsformand Ulla Astmann:

- Lægemangel er en udfordring på mange leder og kanter, og den arbejder vi med, men i rekruttering må der overhovedet ikke gås på kompromis med patientsikkerhed og kvalitet i patientbehandlingen. Den skal bare være i orden.

Hun konkluderer, at 'så må vi gå ind og lave nogle andre løsninger, som ikke er optimale for patienterne, og som kan betyde øget transport for nogle patienter'. Men at gå på kompromis med patientsikkerheden og kvaliteten i behandlingen er ifølge regionsrådsformanden ikke en mulighed.

Region Nordjylland modtager i dag en redegørelse fra Sygehus Thy-Mors og vil derefter tage stilling til, om sagen skal have ansættelsesmæssige konsekvenser.

mk

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/sygehus-satte-laege-til-at-operere-trods-advarsler

GDPR