Folketinget ændrede i 2010 loven om klage-og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet, og i 2011 blev Patientombuddet oprettet med blandt andet det formål at give patienterne bedre klagemuligheder og lettere klageadgang. Nu viser en ny evaluering, der er udarbejdet af Cowi, at patientklagesystemet er væsentlig forbedret med lovændringen, oplyser ministeriet.
Ikke alene har patienterne fået udvidet deres klagemuligheder, men indførelsen af den såkaldte dialogordning har også givet bedre muligheder for den enkelte patient til at gå i dialog med sundhedsvæsenet.
Med dialogordningen bliver patienten tilbudt at gå i dialog med regionen med blandt andet det formål at få afklaret en misforståelse eller få en dybere forklaring på et forløb. Og opgørelser på området viser, at en del sager bliver afsluttet efter dialog. I 2013 blev 369 klager afsluttet efter dialog, og i 2014 var det i alt 511 sager, der blev afsluttet på den måde.
Sundhedspersonale er ikke blevet hørt
Læger og sygeplejersker er uforstående over for, at de reelt ikke er blevet inddraget i den evaluering af Sundhedsvæsenets Patientklagesystem, som netop er blevet offentliggjort. Evalueringen indeholder kun sporadiske gengivelser af udsagn fra personer fra fagorganisationer, mens der er udført en omfattende interviewundersøgelser med patienter. Det skriver sygeplejerskernes fagblad Synergi.
Dansk Sygeplejeråd og Lægeforeningen har i en fælles henvendelse til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse givet udtryk for, at sundhedsprofessionelles erfaringer burde have vægtet anderledes tungt i vurderingen, som er udført af firmaet Cowi.
Dansk Sygeplejeråd og Lægeforeningen anbefaler i henvendelsen, at alle klagesager skal forsøges løst ved et dialogmøde mellem patient og de relevante sundhedspersoner.
- Det er dybt problematisk, at kun 30 pct. af patienterne vejledes om, hvad en dialog med ansatte i sundhedsvæsenet indebærer. Netop dialogen med patienterne er et effektivt middel for de sundhedsprofessionelle til at lære af patienten oplevelser og eksempelvis ændre de procedurer, der har ført til, at patienten ønsker at klage, påpeger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd overfor Synergi.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.