DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Statsminister Mette Frederiksen (S) er begyndt et arbejde med en mere langsigtet corona-håndtering, der skal forhindre nye nedlukninger i Danmark.
Foto: Linda Kastrup, Ritzau Scanpix

Statsministeren vil lade flere test føre Danmark væk fra nedlukninger

Danskerne skal ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) vænne sig til grænsekontrol og til at blive testet oftere - også i tiden efter at vaccinationerne er gennemført.
14. FEB 2021 18.46
TEMA: Corona

I et stort interview med Berlingske har statsminister Mette Frederiksen (S) givet sit bud på, hvordan den mere langsigtede håndtering af coronavirus i Danmark skal se ud.

Ifølge statsministeren skal danskerne begynde at vænne sig til at blive testet oftere - formentlig mere end en gang om ugen. Hun ser også et fortsat behov for grænsekontrol og investeringer i vaccineproduktion, som skal mindske afhængigheden af udenlandske leverandører. For ifølge Mette Frederiksen bliver vaccinerne ikke nok til at vende tilbage til livet før coronaepidemien.

- Vi skal i virkeligheden tænke test som en vigtig del af forudsætningen for, at vi får mere og mere af vores almindelige liv tilbage, siger hun til Berlingske.

Strategien skal ifølge hende forhindre, at Danmark igen næste vinter skal lukkes ned. Et højt niveau af test kan være med til at holde et vågent øje på nogle af de mutationer, som kan bekymre myndighederne, mener Eskild Petersen, der er adjungeret professor på klinisk institut på Aarhus Universitet.

- Der vil være større risiko for, at det er nogle af de mutationer, som vi ser i Sydafrika, og som nu er kommet til Østrig og England. Dem vil vi have større chance for at finde, hvis vi tester mere, lyder det fra professoren.

Mangler svar på nu og her

Men inden Danmark er nået dertil, frygter Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, at større skader er sket. Han mener, at regeringen hellere skulle fokusere på den korte bane.

- Der mangler svar på, hvad vi gør her og nu. Der er masser mennesker, der mistrives. Unge mennesker, ældre mennesker. Folk, der frygter for deres forretning, siger han og vil hellere have, at regeringen koncentrerer sig om, hvordan man laver en forsvarlig genåbning af butikslivet og skolerne.

- Risikoen ved at lave store planer om ting, der først skal foregå om et halvt år, er, at der en masser virksomheder, som er gået konkurs, og at der er børn og ældre, der har fået det endnu værre. Vi er nødt til at finde en vej ud af det her. Det er de små skridts politik, siger han.

I DI Transport advarede branchedirektør Michael Svane mod, at man lægger for mange stop og byrder på transporten af varer ind og ud af Danmark. Også Dansk Industri foreslår at sende de ældste elever, som ikke har været i skole i to måneder, tilbage efter vinterferien. Det skal ifølge DI omfatte 9. og 10. klasser, elever i 2.hf og i 3.g samt sidste årgang på erhvervsuddannelser.

Hos De Radikale er sundhedsordfører Stinus Lindgren glad for, at statsministeren taler om, hvad der skal ske på sigt. Men han synes, at statsministerens analyse lyder meget dyster.

- Corona var et problem, da den ramte os, fordi der ikke var immunitet i samfundet. Det vil ikke ske, når vi har vaccineret folk. Selv hvis de ikke er fuldstændig perfekte, og der kommer mutationer, der kan undvige vaccinerne i en eller anden grad, så er det en helt anden situation, siger han.

Ritzau

Statsminister Mette Frederiksens nøgleelementer for en fremtidig coronahåndtering efter færdigvaccinering:

  • Vaccinerne er måske ikke nok.

Forskellige mutationer betyder, at selv om vaccinerne kan hjælpe med at sænke coronasmitten i samfundet, er det ikke sikkert, at de kan udrydde den. Eksempelvis den mutation, der i forskersprog hedder E484K, har rejst bekymring. Bekymringen går på, om mutationen giver en nedsat følsomhed over for antistoffer - og derved sænker vaccinernes effektivitet.

  • Der skal testes mere.

Statsministeren forestiller sig en "aggressiv" teststrategi. Hun beder danskerne vænne sig til fast til at blive testet "flere gange om ugen". Derfor taler statsministeren om "teststationer mange, mange steder i landet" - eksempelvis på biblioteker og supermarkeder.

  •  Investering i vaccineproduktion.

Staten skal investere penge i vaccineproduktion, så Danmark ikke er ligeså sårbar over for overraskende ændringer i leverancer eller produktion. Det skal skabe et alternativ til de indkøb af vacciner, der i dag foregår gennem EU.

  •  Kontrol ved grænserne.

Statsministeren hentyder til en form for testkontrol ved grænsen, så smittede med uønskede mutation ikke kommer ind udefra og undergraver den danske coronahåndtering.

  • Mere omfattende smitteovervågning.

Test af spildevand for coronavirus nævnes af statsministeren som et eksempel på, hvordan der skal flere og mere kreative metoder i brug for at give et mere omfattende billede af smitten i samfundet.

    Kilde: Berlingske.