dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi

Stå skulder mod skulder mod Corydon

DEBAT Hvad enten kommunerne piber eller synger, er det nære sundhedsvæsen en opgave, der ligger hos dem, og det koster, lyder det fra to østjyske EL-politikere

Startskuddet har lydt til det årlige økonomislagsmål mellem finansministeriet på den ene side og kommuner og regioner på den anden. Ikke sådan at forstå, at kommuner og regioner står sammen, selvom de faktisk har god grund til det.

Der bygges nye supersygehuse til tocifrede milliardbeløb. Budgetterne skrider (det er mere norm end en sjældenhed ved så store byggerier), og hver gang, der er opfølgning på budget og byggeri, overvejes nye og billigere løsninger, eller dele af byggeriet fjernes helt. Både køkkener og patienthoteller er i spil, ligesom det har været på tale at fjerne en hel etage i byggeriet af det nye Aarhus Universitetshospital i Skejby. Man kunne ønske sig tilbage til de tider, da man byggede Herlev Sygehus, hvor de dengang havde den dristighed at bygge en tom etage på det nye hospital, fordi de mente, at der ville blive brug for den senere. Det blev der!

Det er på forhånd fastlagt, at de nye sygehuse skal frembringe en effektiviseringsgevinst på 8 pct. Men allerede inden sygehusene står helt færdige, skal regionerne begynde at høste gevinsten. Samtidig ligger det latent i tiden, at der hvert år skal effektiviseres - eller spares kunne vi også kalde det - svarende til ca. 2 pct., og det mærker personalet dagligt i et opskruet tempo, og hvor Arbejdstilsynet oftere og oftere må rykke ud.

Ikke for de raske
Regionerne har fokus på udrednings- og behandlingsgaranti indenfor det somatiske område, og fra 1/9 indføres også en udredningsgaranti indenfor psykiatrien, hvor regionerne mangler såvel psykiatere som andet kvalificeret personale.

Det bliver næppe gratis at få privatpraktiserende psykiatere til at bidrage til, at regionerne kan overholde denne udredningsgaranti. Udgifterne til medicin og nye behandlinger på sygehusene går kun én vej - opad. En stigningstakt på 8-10 pct. har været gældende de seneste år.Hertil kommer udgifter til nyt medicoteknisk udstyr. Spørgsmålet er, om man i fuld ædruelighed vil kunne påstå, at det er sandsynligt, at regionerne kan løse deres opgaver i sundhedsvæsnet med stadig bedre kvalitet uden ekstra tilførsel af penge?

Sygehuse er ikke for de raske, og det kan tilføjes, at det heller ikke er for borgere, der har modtaget deres behandling, eller for borgere, der lige så godt kan behandles af en praktiserende læge eller andre i det kommunale sundhedsvæsen. Der udfoldes i regionerne store bestræbelser på at få færrest mulige ind på hospitalerne, og de patienter, der kommer, skal om muligt behandles ambulant og i hvert fald sendes hjem - eller tilbage til den kommunale omsorg - straks behandlingen er gennemført. Patienter udskrives 24/7 - ikke noget med at vente til ved middagstid efter lægens stuegang. Efterfølgende pleje og rehabilitering foregår ikke på et sygehus, og det har været god latin i adskillige år, men det er noget, der til stadighed kæmpes med i samarbejdet mellem kommuner og regioner.

Fælles front
Pleje-, omsorgs- og rehabiliteringsopgaver ligger i kommunalt regi og flere af de opgaver, det tidligere var naturligt foregik på sygehuset inden patienten blev sendt hjem, ligger nu i det kommunale regi. Sårpleje og behandling med intravenøs medicin kan forgå i hjemmet eller måske i en såkaldt akut-seng på et plejecenter. Akutsengen kan også bruges af den praktiserende læge, som kan indskrive en patient der i stedet for at sende patienten på sygehus. Det stiller krav til kommunerne om etablering af akutsenge bemandet med et tilstrækkeligt kvalificeret personale. Når patienter udskrives 24/7, skal kommunens beredskab til at modtage også være klart 24/7.

Hvad enten kommunerne piber eller synger, er opbygningen eller udbygningen af det nære sundhedsvæsen en opgave, der ligger hos dem, og det koster. Spørgsmålet er, om det er servicen til kommunens ældre, folkeskolen eller noget helt tredje, der må bidrage økonomisk til at løfte denne opgave, hvis ikke finansministeren møder op til de kommende forhandlinger med ekstra penge til at løse denne opgave.

Vi har brug for et sammenhængende sundhedsvæsen, det vil gavne alle borgere, og kommuner og regioner bør gøre fælles front overfor Corydon. De bør stå skulder ved skulder og ikke lade Corydon spille dem ud mod hinanden.


Byrådsmedlem i Skanderborg og regionsrådsmedlem i Midtjylland Henrik Qvist (EL) og  byrådsmedlem i Silkeborg og regionsrådsmedlem i Region Midtjylland Lene Fruelund (EL)

ENHEDSLISTEN

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/staa-skulder-mod-skulder-mod-corydon

GDPR