Regionerne har udarbejdet et nyt udspil 'Et liv til forskel – bedre social rehabilitering af mennesker med svær spiseforstyrrelse', som skal sikre, at flere personer med svær spiseforstyrrelse kommer hurtigere tilbage til et normalt liv.
- Sådan som systemet er skruet sammen i dag, er mennesker med svær spiseforstyrrelse ikke sikret kvalificeret social hjælp. Det har ulykkelige konsekvenser for den enkelte, fordi sygdommen trækkes i langdrag og risikerer at blive kronisk. Det betyder, at flere end nødvendigt får tilbagefald og forbliver patienter. En bedre og mere sammenhængende opfølgning vil ikke kun være til gavn for den enkelte, men også være billigere for samfundet på sigt, siger næstformand i Danske Regioner, Carl Holst (V).
Personer, som lider af svær anoreksi og bulimi, bliver behandlet i psykiatrien og i børne- og ungdomspsykiatrien. Når behandlingen efter en indlæggelse er færdig, og de udskrives, er det kommunernes ansvar at stå for rehabilitering – dvs. sikre tilbagevenden til et normalt liv. I dag er kommunerne ikke forpligtet til at følge psykiatriens anbefalinger i forhold til den enkelte patient.
Døgntilbud
Ifølge psykiatere, som behandler de svært spiseforstyrrede, kræver det en ganske særlig socialfaglig erfaring og ekspertise at støtte denne type af patienter og undgå tilbagefald. Den ekspertise findes i dag på ganske få bosteder, som netop har specialiseret sig i at behandle mennesker med svære spiseforstyrrelser.
- Vi udskriver patienter, som vi næsten er sikre på at se igen, fordi de ikke får den nødvendige sociale støtte når de udskrives fra en indlæggelse. Men vi kan ikke forlænge færdigbehandlede patienters indlæggelse, da der er andre patienter, der også har behov for hjælp, siger leder af Center for Spiseforstyrrelse i Risskov, overlæge Kristian Rokkedal.
Danske Regioner foreslår med det nye udspil, at der laves en specialeplan for det højtspecialiserede socialområde, som rehabiliteringen af svære spiseforstyrrelser hører under. Specialeplanlægningen bruges også i sundhedsvæsenet, hvor den sætter krav til uddannelse, kapacitet og kvalitet i den indsats, der laves på et område. Regionerne mener også, der er behov for en række intensive døgntilbud til mennesker med svære spiseforstyrrelser landet over.
Opfølgning
Desuden skal det sikres, at kommunerne i højere grad følger op på psykiatriens anbefalinger i forhold til at benytte de højt specialiserede tilbud og samarbejde med psykiatrien om patienterne.
Derfor foreslår Danske Regioner, at det i fremtiden skal være regionerne, der leverer den højt specialiserede indsats til mennesker med svære spiseforstyrrelser. Kommunerne skal – gennem fastlagte kriterier for kvalitet og en ny økonomisk model – få bedre mulighed for at give deres borgere med svær spiseforstyrrelse en indsats, der bygger på specialviden.
- Hvis vi skal sikre en mere helstøbt og succesfuld behandling, så er der behov for, at vi gør op med den økonomiske kassetænkning på området. Regionerne er parate til at rykke på dette område. Det håber vi også, regeringen og kommunerne er, siger Carl Holst.
- Der er omkring 500 personer med svære spiseforstyrrelser i Danmark
- Af dem er omkring 150 alvorligt langvarigt syge og kan ende med at dø af sygdommen
- En måneds indlæggelse på en højt specialiseret hospitalsafdeling koster således ca. 270.000 kr.
- Fra 2007 til 2011 er genindlæggelser i psykiatrien med børn og unge med svære spiseforstyrrelser steget med 105 pct.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.