dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Sosuerne udgør et uudnyttet potentiale på hospitalerne
Social- og sundhedsassistenterne bidrager til den stabile grundstamme på hospitalsafdelingerne, og de udgør et uudnyttet potentiale, viser undersøgelse.
Foto: Tor Birk Trads/Information/Ritzau Scanpix

Sosuerne udgør et uudnyttet potentiale på hospitalerne

En ny rapport fra Danske Regioner og FOA beskriver social- og sundhedsassistenternes stadig større rolle på sygehuse - blandt andet som kulturbærere.

Med deres kernekompetencer inden for pleje har social- og sundhedsassistenter et stort potentiale til at løse nogle af udfordringerne i sundhedsvæsenet. Det viser en ny rapport fra Danske Regioner og FOA udarbejdet af en selvstændig konsulent og forsker, oplyser regionerne.

Konsulent og forsker Sidsel Vinge har undersøgt, hvordan sosuernes kompetencer bruges på de regionale arbejdspladser, og hvordan dét, de er særligt gode til, kan bringes mere i spil. Kortlægningen følger udviklingen fra 2018-2022 og inkluderer en interviewanalyse.

Respondenter på analysen er 16 ledende sygeplejersker fordelt på ti afdelinger - to fra hver region. Når de ledende sygeplejersker rekrutterer, vælger de ofte social- og sundhedsassistenter, fordi der er brug for at få dem ind på sengeafdelinger, hvor deres funktioner er tæt på patienterne.

- Social- og sundhedsassistenter har stærke kompetencer inden for pleje og varetager allerede en stor opgave på mange afdelinger, siger formand for Løn- og Praksisudvalget i Danske Regioner Heino Knudsen (S). 

- På sigt vil de kunne komme til at spille en endnu større rolle, når der kommer flere store årgange af ældre, samtidig med at andelen af patienter med mere en én kronisk sygdom er i kraftig stigning. Her er social- og sundhedsassisternes kompetencer uundværlige. Samtidig har vi udfordringer med at rekruttere i sundhedsvæsenet, og her er en stor gruppe, vi skal have i fokus, siger han.

Stabil grundstamme

Social- og sundhedsassistenter er typisk tilknyttet den samme afdeling gennem flere år, og bliver længere i afdeligerne end sygeplejerskerne gør, viser svar fra de ledende sygeplejersker. Rapporten viser, at de dermed bidrager til at skabe en "stabil grundstamme" i personalegruppenog derfor beskrives som "kulturbærere".

I rapporten beskrives de også som den personalegruppe, der har fokus på, og viden om, den grundlæggende pleje, og at de bidrager konstruktivt ind i en tværfaglige personalegruppe.

Der kan derfor være et uudnyttet potentiale i at se nærmere på, hvordan regionerne får social- og sundhedsassistenternes kompetencer endnu mere i spil på de regionale hospitaler, lyder en af sammenfatningerne i rapporten.

Overordnet er de regionale arbejdspladser attraktive for sosu'erne, fordi der er mulighed for ansvar og indflydelse og varierede arbejdsopgaver.

Forskelle på brugen 

Men der er også forskel på hospitalernes brug af faggruppen, siger sektorformand i FOA Tanja Nielsen.

- Rapporten viser de meget store forskelle, der er mellem regionerne og hospitalerne i brug af social- og sundhedsassistenterne. Samtidig peger rapporten på, at det er centralt for regionerne at have fokus på social- og sundhedsassistenterne, fordi de har de kernekompetencer i grundlæggende sygepleje, der er direkte til gavn for patienterne, siger hun.

Ud af de samlet set godt 40.000 social- og sundhedsassistenter, svarende til 33.000 fuldtidsstillinger, er der på det regionale område med hospitaler og institutioner ansat ca. 9.000 assistenter - svarende til godt 7.500 fuldtidsstillinger. 

På landsplan har stigning i antallet af social- og sundhedsassistenter i somatikken fra 2018 til 2022 været på 9 %, omregnet til fuldtidsstillinger. I alle regioner ses en stigning, dog med betydelig variation regionerne imellem. Stigningen har været størst i Region Syddanmark, hvor den har været 16 pct. i perioden, mens den har været lavest i Region Hovedstaden med 3 pct. i samme periode.

Se rapporten her.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.