dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Sosu-uddannelserne er populære som uddannelsesløft
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd opfordrer til at indføre ordningen, hvor ledige kan uddanne sig på 110 pct. af dagpengene. Det kan give flere sosu'er.
Foto: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Sosu-uddannelserne er populære som uddannelsesløft

Omkring en tredjedel af de ledige, der har kunnet tage en erhvervsuddannelse på forhøjet dagpengesats, valgte en sosu-uddannelse. AE opfordrer til at genindføre ordningen.

En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) på baggrund af data fra Danmarks Statistik viser, at social- og sundhedsuddannelserne er populære blandt ledige, der har taget en erhvervsuddannelse på forhøjet dagpengesats. 

I juni 2020 indførte den daværende regering og et bredt flertal i Folketinget en midlertidig ordning, hvor ledige over 30 år fik ret til at tage en erhvervsuddannelse på 110 pct. dagpenge. Ordningen var målrettet faglærte med en forældet uddannelse og ufaglærte. Retten var betinget af, at uddannelsen gav gode jobmuligheder.

Analysen fra AE undersøger, hvilke uddannelser de ledige valgte, hvad deres baggrund var, og hvad deres arbejdsmarkedsstatus var senere.

Ordning fungerer

Omkring en tredjedel af de ca. 1.500 ledige, der benyttede sig af ordningens første år fra august 2020 til september 2021, begyndte på en uddannelse som enten social-og sundhedsassistent eller social- og sundhedshjælper.

- I de kommende år bliver der langt flere ældre med plejebehov, og samtidig har vi en massiv mangel på social- og sundhedsmedarbejdere. Derfor er det positivt, at netop social- og sundhedsuddannelserne er populære blandt de ledige, siger  chefanalytiker i AE Emilie Agner Damm.

Andre populære uddannelser var til elektriker og industrioperatør. Ordningen er blevet forlænget men udløb med udgangen af 2022, og AE mener, at regeringen bør genindføre ordningen.

Analysens hovedkonklusioner:

  • Blandt de personer, som begyndte et uddannelsesforløb med 110 pct. dagpenge frem til september 2021, startede cirka hver tredje på en social- og sundhedsuddannelse – det vil sige 460 personer.
  • Derudover startede en tiendedel på industrioperatøruddannelsen, mens en anden tiendedel begyndte på en elektrikeruddannelse.
  • Knap hver tredje var over 50 år, og ikke-vestlige indvandrere udgjorde en femtedel af de påbegyndte forløb.
  • Lidt mere end halvdelen havde ikke en erhvervskompetencegivende uddannelse ved uddannelsesstart, mens hver tredje havde en erhvervsfaglig uddannelse.
  • I juni 2022 var omkring en tredjedel i beskæftigelse, og cirka en tredjedel var overgået til et voksenlærlingeforløb, mens en sjettedel fortsat var i gang med et forløb i ordinær uddannelse på dagpenge.

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Læs analysen her.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.