dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Sociale sundhedsnetværk skal styrkes i landsbyer
Den nordjyske landsby, Asaa blev Årets Landsby 2022 bl.a. fordi den er god til at løfte medborgere ind i frivillige fællesskaber. Lignende fællesskaber skal løfte sundheden i et nyt projekt Sundhedslandsbyer.
Foto: Landdistrikternes Fællesråd

Sociale sundhedsnetværk skal styrkes i landsbyer

Bag projekt Sundhedslandsbyer står tre regioner og Landdistrikternes Fællesråd, støttet af Nordea-fonden. De sociale fælleskaber skal være modvægt til ensomhed og isolation, og pilotlandsbyer skal bidrage med viden.
14. SEP 2023 9.20

SYDDANMARK / NORDJYLLAND / SJÆLLAND: Med et nyt projekt på lidt under 5 mio. kr. skal sundhed og trivsel hos landsbyborgere øges gennem sociale sundhedsnetværk i et nyt projekt, oplyser Landdistrikternes Fællesråd.

Fællesrådet peger på, at beboere i landsbyer fx har længere til læge, specialistbehandling og sygehus, og at det derfor er særligt vigtigt med et stærkt lokalt netværk i disse områder. Med projekt Sundhedslandsbyer vil en række landsbyer nu sætte fokus på uligheden. Bag projektet står foruden fællesrådet Region Syddanmark, Region Nordjylland og Region Sjælland, og det er støttet af Nordea-fonden med lidt over 3,3 mio kr.

De tre regioner går nu snart på jagt efter efter tre-seks pilotlandsbyer, der skal bidrage med ny viden om, hvordan landsbyfællesskaber kan blive en aktør indenfor fysisk og mental sundhed. Målet er at hjælpe op mod 200 landsbyborgere ud af ensomheden og ind i sociale fællesskaber.

Ensomhed er usund

Et studie fra 2015 peger på, at ensomme har 26 procent højere risiko for at dø tidligt end ikke-ensomme. Noget tyder altså på, at der er en sammenhæng mellem vores sociale liv og vores sundhed. Det er her landsbyerne kommer ind i billedet, lyder det fra Landdistrikternes Fællesråd.

- Vi har nu sat turbo på projekt Sundhedslandsbyer, så det bliver en løftestang for de deltagende landsbyer. Ambitionen er, at deres foreningsliv bliver stærkere og bedre til at hjælpe mennesker i sårbare livssituationer ind i fællesskabet. Vores erfaringer peger nemlig på, at formår man fx at få angstramte godt og trygt ind i et fællesskab, så er det ofte en stor støtte, og det fremmer lysten til at gå ind i frivilligt arbejde, siger projektleder fra Landdistrikternes Fællesråd Mette Boel.

Sideløbende med udbygningen af de sociale fællesskaber, skal Sundhedslandsbyerne etablere samarbejde med fagprofessionelle, såsom social- og sundhedsplejen og læger. Landsbyerne bygger videre på erfaringer fra projekterne "Fællesskabsby" og "Sundhed, bevægelse og trivsel i Purhus IF" samt et casestudie i Frome, England. 

Projekt Sundhedslandsbyer løber fra september 2023 til februar 2026

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.