
SJÆLLAND: De første danske sygehuse har indført smiley-ordninger, og flere er på vej, for det enkle system har vist sig værdifuldt, når sygehusene skal måle, om patienterne er tilfredse med behandlingen.
På Næstved og Slagelse Sygehuse har der siden foråret været opstillet standere på de ortopædkirurgiske afdelinger. Har patienterne haft en god oplevelse, trykker de på en af de grønne knapper med opadvendte mundvige, og har indtrykket været negativt, så kan de trykke på de røde nedadvendte mundvige.
- Med standerne sender vi et signal til patienterne om, at vi tager deres mening alvorligt. At det er betydningsfuldt for os, at de er tilfredse med behandlingen, siger afdelingssygeplejerske Birte Kristensen, ortopædkirurgisk afdeling på Næstved Sygehus.
Ordningen er inspireret af blandt andet Københavns Lufthavn, Elgiganten og Ikea, som har lignende standere, og ligesom det her er vigtigt, at kunderne er tilfredse, så gælder det samme for sygehusene.
- Vi skal jo også leve af, at 'kunderne' har lyst til at komme igen, siger Birte Kristensen.
Flere sygehuse vil følge efter
I Dansk Selskab for Patientsikkerhed vurderer læge og ph.d. Louise Rabøl, at ordningen vil kunne udbredes til en række andre sygehuse, herunder de 10 sygehuse, der ud over Næstved og Slagelse, deltager i projektet 'Sikkert Patientflow'.
- Standerne er velegnede til at give et øjebliksbillede uden den lange ventetid, der traditionelt er forbundet med patientundersøgelser. De vil dog aldrig kunne stå alene, men skal kombineres med interviews eller spørgeskemaer, siger hun.
På Næstved Sygehus benyttes standerne da også primært til at give et praj om, hvor der her og nu skal sættes ind for at øge patienternes tilfredshed. For eksempel havde personalet en mistanke om, at der var utilfredshed med ventetiden.
- Vi brugte smiley-ordningen til at spørge og kan se, at 93 pct. er tilfredse med ventetiden, så det er altså ikke her, vi skal bruge ressourcerne, siger afdelingssygeplejerske Birte Kristensen.
Derimod har det overrasket, at hver tiende patient oplever at forlade afdelingen uden klart at vide, hvordan den videre behandling skal forløbe.
Smileys er ikke retvisende
I Danske Patienter, som er talerør for patienterne, advarer direktør Morten Freil sygehusene mod at tro, at tilfredshedsundersøgelser nødvendigvis er udtryk for patienternes virkelige mening.
- Vi ved, at selv om patienterne oplever fejl og dårlig kvalitet, så svarer mange positivt, fordi de tager personalets parti. De synes, at de gjorde, hvad de kunne. Ofte er det først, når patienten et kommet hjem, og oplevelsen har lagt sig, at de kan se, at forløbet var mindre positivt, end de umiddelbart opfattede det, siger Morten Freil.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.