Kræftpatienters mulighed for at få behandlet deres sygdom forringes væsentligt, når behandlingen foregår på et sygehus uden for deres egen region. Det viser årsopgørelsen over kræftbehandlingen i Danmark for 2013 ifølge Kræftens Bekæmpelse, der flere gange har peget på, at der hyppigt sker fejl og svigt, når patienter flyttes mellem sygehuse og afdelinger. Derfor opfordrer foreningen kraftigt til, at der indføres et klart ansvar på sygehusene for at følge patienterne gennem hele forløbet:
Af årsrapporten for kræftovervågningen fremgår det, at der sker en væsentlig forsinkelse, når patienter sendes fra en region til en anden. Et sådant regionsskifte i kræftbehandlingen sker ofte for patienterne i Region Sjælland, da regionen på flere kræftområder køber sig til behandling i enten Region Syd (Odense Universitets Hospital) eller i Region Hovedstaden. Og man kan se, at langt færre af Regions Sjællands patienter, når at få en kræftbehandling til tiden, når man sammenligner med patienter, der bor i den region, hvor sygehuset ligger.
For eksempler når kun 56 pct. af Regions Sjællands patienter med kræft i bugspytkirtlen at komme i behandling til tiden, når de behandles med operation på Rigshospitalet. Men hvis patienten med kræft i bugspytkirtlen derimod kommer fra Region Hovedstaden, så når hele 81 pct. af patienterne at blive opereret til tiden.
Hvis der er tale om kræft i æggestokkene, så når kun 43 pct. af Region Sjællands patienter at blive behandlet til tiden med en operation på Odense Universitets Hospital. Og det er væsentlig færre end Regions Syds egne patienter, hvor hele 75 pct. får den samme behandling til tiden. Og samme mønster gentager sig, når der er tale om behandling af Region Sjællands lungekræftpatienter i Region Syd.
Tag ansvar
Det handler, ifølge Kræftens Bekæmpelse, om at Regionerne får genindført en kultur, der giver en større ansvarlighed overfor patienterne hos lægerne på sygehusene. Den øgede specialisering og stordrift på sygehusene har nemlig betydet, at der ikke længere er samme tilknytning mellem læge og patient.
- Læger skal have ret til at vide, hvem de har ansvaret for. Og vi ved fra undersøgelser, at patienterne netop efterspørger, at de har én ansvarlig læge, som kender dem, og som kan hjælpe dem med at komme igennem sygdomsforløbet og få den bedste behandling, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen.
Kræftens Bekæmpelse anser problemet for så stort, at man opfordrer Danske Regioner til at sætte gang i en ansvarlighedsreform på de danske sygehuse.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.