Efter en uges tænkepause i forhandlingerne mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og Danske Fysioterapeuter om fornyelse af overenskomsten for almen fysioterapi, vederlagsfri fysioterapi og ridefysioterapi er der i dag konstateret sammenbrud.
- Jeg er ærgerlig over, at det ikke lykkedes at opnå enighed om en samlet aftale, siger Jens Stenbæk (V), formand for RLTN:
- Der var forslag på bordet, der ville have styrket kvaliteten på fysioterapiområdet, som ville komme patienterne til gavn. Derfor er det også ekstra ærgerligt, at Danske Fysioterapeuter ikke vil udvise den fornødne samfundsmæssige ansvarlighed, som kunne betyde en fortsat god og nødvendig udvikling af området.
RLTN har vist stor villighed til at tilføre en betydelig merøkonomi til området, som kunne skabe rum for vækst for fysioterapeuterne, og samtidig lagt vægt på, at udgifterne skal være styrbare for regionerne og kommunerne, som på alle andre områder. Men Danske Fysioterapeuters forventninger har ligget på et økonomisk niveau, som på ingen måde er realistisk i en tid, hvor der er knaphed på ressourcer.
Det har på andre praksisområder været muligt at opnå enighed, men Danske Fysioterapeuter har nu afvist at indgå aftale, og det undrer Michael Ziegler, som er formand for KL's Løn- og Personaleudvalg og kommunernes repræsentant i RLTN:
- Jeg er meget forundret over, at fysioterapeuterne, på trods af de gode muligheder, der blev lagt på bordet, ikke ville indgå en aftale. RLTN har strakt sig meget langt i bestræbelserne på at imødekomme fysioterapeuterne, men beklageligvis uden held. Jeg havde gerne set, at det var lykkedes at nå det sidste stykke vej.
Håber stadig
Sammenbruddet ærgrer også Tina Lambrecht, som er formand for Danske Fysioterapeuter:
- Vi synes stadig, der var rum for forhandling, men vi må konstatere, at især regionernes ønske om strammere økonomi gjorde det umuligt at nå hinanden i denne omgang,
Forhandlingerne gælder både vederlagsfri og almen fysioterapi, men det var uenighed om økonomien for den almene fysioterapi, der var årsag til sammenbruddet.
- Vores medlemmer skal som alle andre honoreres for det arbejde, de udfører. Vi har forståelse for, at der skal effektiviseres også i sundhedsvæsnet, og det bidrager vi gerne til. Men der skal være rimelighed i tingene, siger Tina Lambrecht.
Selvom forhandlingerne nu er brudt sammen, så håber hun stadig, at det vil lykkes at indgå en aftale.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.