
Overvægt under graviditeten kan øge risikoen for en række sundhedsproblemer - både for den gravide og for barnet.
Derfor har Gladsaxe, Herlev, Høje Taastrup og Rødovre Kommuner sat gang i en tidlig indsats, der skal støtte gravide i at holde en stabil vægt og skabe gode rammer for en sund graviditet.
Med den nye indsats rykkes tidspunktet for graviditetsbesøg frem. Det vil sige, at sundhedsplejen fremover får besked om alle graviditeter efter den første jordemoderkonsultation – herunder information om BMI.
Har den gravide et BMI over 30, tilbydes hun og partneren automatisk en rådgivningssamtale med fokus på bl.a. fysisk og psykisk sundhed og med særligt blik for, hvordan man sammen kan understøtte en stabil og sund vægt gennem hele graviditeten.
Bygger på Holbæk-modellen
Forløbet bygger på den såkaldte ”Holbæk-model”, der bruges på Holbæk Sygehus. Derudover bruger teamet bag modellen anonyme data fra forløbene til forskning, så indsatsen kan blive endnu bedre.
- For gravide med højt BMI handler det ofte om at lægge sin livsstil om, og her er Holbæk-modellen et godt redskab. Vi tager udgangspunkt i borgerens egne motions- og kostvaner, og derefter udarbejder vi en skræddersyet plan. Det kan for eksempel være at gå eller cykle til arbejde i stedet for at tage bilen, siger Maria Louise Bjørking, som er leder af sundhedsplejen, og fortsætter:
- Vi har brugt modellen til skolebørn i næsten otte år, og det har givet rigtig gode resultater. Sammen med forskerholdet på Holbæk Sygehus har vi kvalificeret modellen til også at inkludere gravide, og derfor er vi nu blandt de første kommuner, som tilbyder indsatsen.
ap
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.