
MIDTJYLLAND: Patientkøkkenet og kantinen på Regionshospitalet Randers har reduceret deres udledning af CO2 per ton købte fødevarer med 19 procent fra 2019 til 2023, oplyser hospitalet.
Nøglen til at sænke udledningen har været at have fokus på at udskifte råvarer med et højt CO2-aftryk med nogle med et lavere. Derfor er der f.eks. kommet flere bælgfrugter og mere fjerkræ og fisk på menuen, mens der samtidig bliver købt mindre oksekød. F.eks. købte køkkenet 900 kg bælgfrugter i 2019, mens der fire år senere trillede 4,6 tons gennem vareindleveringen.
- Vi køber i det hele taget mindre kød og bruger i højere grad bælgfrugter som proteinkilde. Det kan vi se gør en kæmpe forskel for vores klimaregnskab, siger cheføkonoma Mona Carøe.
- Patienterne har i en del år fået tilbudt både kød- og vegetarretter, der begge indeholder den ernæring, de har brug for. Flere og flere vælger vegetarretten – helt op mod 20-25 procent, når vi f.eks. serverer linseretten dahl, tilføjer hun.
Fokus på emballage
Ud over sammensætningen af fødevarer er der fokus på at reducere forbruget af engangsemballage. Her sparer regionshospitalet f.eks. 326 kilo plastemballage om året på at have droppet portionspakket smør, smøreoste, nutella, honning og nødder.
Samtidig har kantinen sparet ca. 50.000 paptallerkner væk om året ved i stedet at indkøbe porcelænstallerkner, som medarbejderne kan tage mad med tilbage til frokoststuerne på.
Den ændrede sammensætning af maden er et resultat af en målrettet indsats, hvor alle hospitalskøkkener i Region Midtjylland i 2021 gik sammen om fem målsætninger og ansættelse af en bæredygtighedskonsulent, som har understøttet arbejdet.
Tilsammen har regionens hospitalskøkkener reduceret udledningen af CO2 på indkøb af fødevarer med 13 pct. Det er tæt på det fælles mål om en reduktion på 15 pct. i 2025. Målet skal sikre, at man serverer mere bæredygtig mad uden at gå på kompromis med de ernæringskrav, der er til patienternes mad.
dotn
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.