dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi

Regionerne åbner for personlig medicin

KORT NYT
16. SEP 2015 14.14

Danske Regioner har afsat 1,2 mio. kr. til en handlingsplan for personlig medicin, så sundhedsvæsenet i fremtiden via en analyse af patienternes individuelle gener kan tilbyde langt mere individuel og målrettet medicin. Handlingsplanen skal blandt andet afsøge økonomien og vilkårene for projektet, interesserede samarbejdsvirksomheder skal kortlægges, og borgerne skal inddrages i de etiske dilemmaer ved projektet.

I dag virker meget medicin ikke som tiltænkt. Ofte får patienterne kun bivirkninger, og de skifter så til en anden type medicin i håb om, at dén har bedre effekt. Tiden, der går, kan være kostbar. Med genetiske analyser kan patienter se frem til at få effektiv medicin, straks efter at lægen har stillet en diagnose.

Personlig medicin åbner også nye muligheder, når det gælder forebyggelse, idet de genetiske analyser også kan bruges til at forudse sygdomsrisici. Den slags lægger dog samtidig op til spørgsmål af etisk karakter: Vil raske borgere fx have viden om deres sygdomsrisiko? Og hvordan sikres datasikkerheden? De mange etiske overvejelser betyder, at borgerinddragelse og borgermøder også er en del af planen.

mk

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/regionerne-aabner-for-personlig-medicin

GDPR