Et klart flertal af de danske regionspolitikere er tilhængere af, at en prioritering af sygehusmedicin, så man fremover kan komme til at fravælge medicin, hvis ikke prisen står mål med effekten, skal højere op på dagsordenen, end det er tilfældet i dag. De høje medicinudgifter var et hedt emne på regionernes generalforsamling.
- Vi skal til at prioritere ud fra pris og ikke på effekt og bivirkninger. Når vi prioriterer ud fra effekt, handler det om faglighed. Når vi prioriterer ud fra pris, handler det om service, og det er en politisk opgave, sagde Anne V. Kristensen (V) regionsmedlem i Region Midtjylland på generalforsamlingen.
Selvom alle var enige om, at der skal gøres et eller andet for at imødekomme de stigende udgifter, så var der ikke enighed om hvordan.
- DF vil ikke være med til at fratage medicin til patienter på grund af økonomi. Reference-priser er ikke realistisk. DF ser medicin som en investering i menneskers livskvalitet. Regeringen skal kompensere regionerne for de stigende medicinudgifter. Og så er vi positove overfor fremadrettet at indgå i internationale udbud af medicin, sagde Jeppe Jakobsen (DF), Region Sjælland.
Medicin skal prioriteres
Da det kom til afstemning, vedtog generaforsamlingen dog med stor opbakning et forslag fra De Radikale, som lægger op til et opgør med den nuværende nærmest automatiske godkendelse af ny og ofte meget dyr sygehusmedicin med begrænset effekt.
Ifølge en af forslagsstillerne, Charlotte Fischer (R) fra Region Hovedstaden, er det politikernes ansvar at prioritere, selv når det gælder et så følsomt område som livsforlængende medicin.
- I dag har vi et ulogisk og usammenhængende system, hvor Sundhedsstyrelsen godt må se også på prisen, når der godkendes receptpligtig medicin. Men når det gælder sygehusmedicin, må vi ikke tale om penge. Men det er jo stadig en prioritering, hvor pengene bare går fra nogle andre patienter, sagde hun på mødet. Vi skal ikke her og nu afgøre, hvilken model vi skal vælge. Men vi skal have gang i debatten om de muligheder, der er, siger hun til Ritzau.
Det skal nu undersøges, hvem der kan stå for prioriteringen.
- Storbritannien har et råd, der prioriterer, men det er ikke sikkert, at vi bare kan kopiere det, lød det fra de radikale, da forslaget blev vedtaget.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.