Læg kortene på bordet og spørg om lov, hvis du som patient vil optage en samtale med din læge.
Sådan lyder opfordringen fra formanden for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astman (S), efter at læger, organisationer og eksperter i Jyllands-Posten advarer om patienters stigende brug af skjulte optagelser af personalet på landets sygehuse.
- Jeg synes, det er en bekymrende udvikling, og det ødelægger den tillid, der bør være mellem læge og patient. Hvis man vil optage en samtale, synes jeg, man skal være åben omkring det, siger Ulla Astman.
Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er der op mod ti klagesager om året, hvor skjulte optagelser fra patienter eller pårørende indgår, og som bruges aktivt i klagesagen mod eksempelvis en læge eller en sygeplejerske, skriver Jyllands-Posten.
Men også hvis der er tale om indsamling af beviser til en eventuel klagesag, mener Ulla Astman, at patienten bør være ærlig omkring sit forehavende.
- Man kan jo godt informere lægen om formålet med optagelserne. Selv hvis det handler om en klagesag, kunne jeg ikke forestille mig andet, end at lægen ville give lov til at optage, siger hun.
Symptom på afmagt
I Dansk Sygeplejeråd vurderer næstformand Dorte Steenberg, at den skjulte overvågning kan være et symptom på afmægtige patienter i et presset sundhedssystem.
- På nogle områder er vi nået til smertegrænsen. Nogle patienter bliver bragt i situationer, hvor de ikke kan trænge igennem med deres bekymring eller kritik af forhold på sygehuset og i afmagt griber til et middel som dette, siger hun til avisen.
Også Lægeforeningen advarer om, at skjult overvågning skader den vigtige tillid mellem patient og læge.
Fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på Aalborg Universitetshospital, Kristen Højslet, tror dog ikke mistillid er årsagen.
- Jeg tror mere, at det er et udtryk for vores tid. Folk er blevet mere vant til at bruge telefonen til alt muligt - også som dokumentation, siger hun til DR Nordjylland.
Men hun forstår godt personalets bekymring for, hvor optagelserne ender henne.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.