dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Region overskrider brystkræftventetider på grund af ferie og sygdom
I Region Sjælland er der store problemer med at rekruttere nok brystkræftkirurger, og det har gjort, at regionen må række ud til Region Hovedstaden. (Arkivfoto).
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Region overskrider brystkræftventetider på grund af ferie og sygdom

Grundet ferie, sygdom og rekruttering har Region Sjælland måttet henvise patienter til Region Hovedstaden.
5. JUL 2024 6.44

SJÆLLAND: Region Sjælland har i en længere periode haft problemer med operationskapacitet til behandling af brystkræftramte. Det har gjort, at regionen har måttet henvise patienter til naboen Region Hovedstaden, skriver Berlingske.

Årsagen er "længerevarende sygdom" blandt regionens brystkræftkirurger, rekrutteringsvanskeligheder og ferieafvikling, fremgår det af et notat og tal fra Region Hovedstaden, som Berlingske har læst.

35 patienter er fra midten af maj til slutningen af juni blevet tilbudt behandling uden for regionen for at overholde lovgivningen om de maksimale ventetider, fremgår det ifølge Berlingske af tallene. Her har 5 patienter taget imod tilbuddet om at blive opereret i Region Hovedstaden.

Den kan ifølge notatet medvirke til, at der opstår "en pukkel af ventende patienter" i Region Sjælland.

Hen over sommeren "ventes der at komme yderligere pres på", og regionen frygter, at der sker overskridelse af de maksimale ventetider. Det kan i sidste ende blive nødvendigt at bede Sundhedsstyrelsen om at stå for behandlingsansvaret, lyder det i notatet.

Hjælp i naboregionen

Formand for sygehusudvalget i Region Sjælland Anne Møller Ronex (R) håber at kunne sikre kapacitet ved at indgå aftaler med Region Hovedstaden, siger hun til Berlingske.

Men så frygter Region Hovedstaden, at behandlingstiderne for deres patienter kan blive forlænget, siger Christoffer Buster Reinhardt (K).

- Det er utilfredsstillende for kræftpatienterne i Region Hovedstaden, men jeg synes ikke, at vi kan vende ryggen til, hvad der sker i Region Sjælland. Vi har en forpligtelse til at hjælpe, så det ikke bliver postnummeret, der afgør, om man kan få sin brystkræftoperation i tide eller ej, siger han til Berlingske.

Ifølge formanden kan det øge det samlede patienttal i regionen med mellem 20 og 25 procent.

Det er ikke nyt, at Region Sjælland har problemer med ventetider for brystkræftpatienter.

Flere medier har tidligere skrevet, at blandt andet mangel på speciallæger har ført til, at Region Sjælland er dårligst i landet til at overholde de anbefalede ventetider for behandling af brystkræft.

I starten af 2023 afdækkede DR, hvordan de maksimale ventetider på kræftområdet overskrides i alle regioner. Den maksimale ventetid for en brystkræftoperation i forbindelse med en livstruende kræft- eller hjertesygdom er ifølge sundhedsloven 14 dage.

/ritzau/
 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.