DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Regeringen vil lempe regler for nedlukning
Elever fra flere gymnasier valgte i mandags at mødes på café til onlineundervisning, efter at deres smittefri gymnasier var lukket ned, fordi de ligger i et nedlukket sogn.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Regeringen vil lempe regler for nedlukning

Smittefri skoler og institutioner i nedlukkede sogne må genåbne, og grænsen for både sogne og kommuner hæves, lyder udspil, som drøftes i eftermiddag.
28. APR 2021 12.50
TEMA: Corona

Regeringen vil lempe reglerne for automatisk nedlukning af sogne og kommuner, så der må være lidt højere smitte, inden sognets skoler, fritidsinstitutioner og kultur- og idrætsliv bliver lukket ned.

Det viser et forslag fra Børne- og Undervisningsministeriet, som er sendt til Folketingets Epidemiudvalg, der fra kl. 14 i dag skal drøfte sagen. Det skriver DR.

I dag bliver et sogn nedlukket, hvis smitten overskrider tre nøgletal: Det sker, hvis der over en uge er flere end 20 smittetilfælde, mere end 400 smittede per 100.000 indbyggere og en positivprocent over to.

Regeringen vil ændre de to sidste til henholdsvis 500 og 2,5 pct.

Regeringen foreslår desuden, at skoler og institutioner uden smittetilfælde kan få lov at genåbne, hvis et af de tre nøgletal falder under grænseværdierne.

I dag bliver sognets skoler og fritidsinstitutioner først genåbnet, når mindst et af de tre tal en uge i træk har ligget under grænsen.

Fra 200 til 250 for kommuner

Modellen for automatisk nedlukning af sogne og kommuner blev indført tidligere i april.

Modellen har fået kritik fra flere sider, fordi der har været en række eksempler på gymnasier og skoler, der er blevet lukket, selv om de ikke har haft smittetilfælde, fordi de ligger i sogn med høj smitte.

For kommuner er grænsen for at blive nedlukket i dag på 200 smittede per 100.000 indbyggere på en uge.

Her foreslår regeringen at hæve grænsen til 250 smittede per 100.000, inden hele kommunen bliver lukket ned, skriver DR.

I øjeblikket er otte sogn og ingen kommuner ramt af nedlukning.

Ritzau / ak