Der er plads til forbedring på kræftområdet, hvor Danmark ifølge en undersøgelse halter efter vores nordiske naboer. Det erkender sundhedsminister Sophie Løhde (V). Kun i Storbritannien og i Østeuropa har kræftpatienter en lavere chance for overlevelse end patienterne i Danmark, viser undersøgelsen, der bygger på tal fra 2007 og tidligere.
- Vi er bestemt ikke i mål endnu - og det peger undersøgelsen jo også med al tydelighed på, selvom det er gået i den rigtige retning, siden tallene i undersøgelsen blev indsamlet. Alt andet lige er der flere danskere, der overlever, når de bliver ramt af kræft, og det er positivt. Det skyldes blandt andet, at vi fra politisk hold i en længere årrække har haft fokus på kræftområdet og har fremlagt flere kræftplaner og investeret massivt i kræftområdet, siger hun i en skriftlig kommentar.
Patientansvarlig læge
Undersøgelsen er lavet af Eurocare, der er det største forskningssamarbejde om kræftoverlevelse i Europa. Konklusionen er, at den relative, femårige overlevelsesprocent generelt har været stigende for de fleste kræftformer. Men mens overlevelsesprocenten for Nordeuropa ligger på 59,6 pct., er procentsatsen for Danmark blot 50,9.
Ministeren oplyser, at regeringen vil fremlægge en ny kræftplan, der skal sikre, at sundhedsvæsnet er gearet til at udrede og behandle det stigende antal kræftpatienter de kommende år. Desuden skal den nye plan også omfatte, at kræftpatienterne får muligheden for at få en patientansvarlig læge, så der bliver større sammenhæng og ansvar for den enkelte patient, lyder det.
Sophie Løhde siger også, at Danske Regioner allerede er blevet involveret i planen i forbindelse med økonomiaftalen i sommer.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.