dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Regeringen giver årligt fem milliarder ekstra til sundhedsvæsnet
Statsminister Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) samt indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) blev vist rundt på Rigshospitalet i København inden pressemødet tirsdag.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Regeringen giver årligt fem milliarder ekstra til sundhedsvæsnet

Der bliver afsat flere penge til sundhedsvæsnet og til kræftområdet med regeringens nye sundhedspakke.
23. MAJ 2023 9.45

Regeringen vil med en ny sundhedspakke give sundhedsvæsenet et varigt løft på fem milliarder om året. Det fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tirsdag morgen, hvor også udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og sundhedsminister Sophie Løhde (V) deltager. Det skriver Ritzau.

De fem milliarder kommer oven i de 3 mia. kr., regeringen vil investere i psykiatrien, og de midler, regeringen afsætter til at sikre, at pengene følger med, når vi bliver flere børn og ældre. Det oplyser Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Med den nye sundhedspakke vil regeringen løfte kvaliteten på tværs af sundhedsområdet og understøtte omstillingen til et mere nært og sammenhængende sundhedsvæsen. Derudover skal den geografiske og sociale ulighed i sundhed nedbringes, og sundhedsvæsenet skal gøre brug af nye behandlingsformer og ny teknologi.

- Meget går godt i sundhedsvæsnet, konstaterer Mette Frederiksen i begyndelsen af pressemødet, men fortsætter:

- Der er også nogle store udfordringer. Derfor har vi besluttet at foretage massive investeringer i vores sundhed i Danmark.

En femte kræftplan

Regeringen vil også lave en ny femte kræftplan. Det siger statsminister Mette Frederiksen på pressemødet.

Overlevelsen efter kræft er forbedret markant, men er de seneste år stagneret. Nye tal viser, at 74 pct. af de registrerede kræftpakkeforløb i 2022 blev gennemført inden for standardforløbstiden. Det er det laveste nogensinde, skriver Indenrigs- og Sundhedsministeriet. 

Ved pressemødet lyder det derfor at der skal afsættes 400 millioner kroner til en genopretning af kræftområdet i år og næste år. Kræftplan V skal være den "hidtil største kræftplan, vi har lavet i Danmark". Den seneste kræftplan - Kræftplan IV - blev lavet i 2016.

- Med en kræftplan fem vil vi gerne sætte ressourcer af til, at kræften opspores tidligere, siger Mette Frederiksen.

Regionerne er positive

Danske Regioner tager godt imod den opprioritering af sundhed og de initiativer, som regeringen i sin nye sundhedspakke har fremlagt for at øge kapaciteten i sundhedsvæsenet og særligt på kræftområdet. Det skriver Danske Regioner.

Anders Kühnau (S), formand for Danske Regioner, understreger vigtigheden i et økonomisk løft af hele sundhedsvæsnet.

- Jeg er begejstret for den sundhedspakke, som regeringen har præsenteret. Regeringen har lagt op til nogle gode initiativer og et meget vigtigt økonomisk løft til hele sundhedsvæsenet på langt sigt. Det er vigtigt, at regeringen tager fremtidens udfordringer alvorligt og også planlægger et varigt løft, siger han.

Blandt andet kræftskandalen på Aarhus Universitetshospital er et nyligt eksempel på, at der er behov for at forbedre tilstanden i sundhedsvæsnet. Derfor blev der også henvist til kræftskandalen ved pressemødet. Et andet eksempel er at Region Midtjylland lige nu risikerer et skærpet tilsyn, bl.a. fordi regionen forventer et overforbrug inden for sundhedsområdet på 456 mio. kr. i år.

 

  • Der afsættes en samlet varig ramme på fem milliarder kroner årligt til sundhedsområdet, der indfases frem mod 2030. De første midler afsættes allerede fra 2023.
  • I 2023 og 2024 afsættes i alt 400 millioner kroner, som blandt andet udmøntes til den akutte indsats for genopretning af kræftområdet samt til udarbejdelse af det faglige oplæg til Kræftplan V.
  • Fra og med 2025 afsættes en ramme på 600 millioner kroner årligt til Kræftplan V.
  • Som en del af den ekstraordinære kræftindsats og Kræftplan V afsættes der 50 millioner kroner i 2024 og 100 millioner fra 2025 og frem til at udvide målgruppen for paragraf 166, så flere kræftpatienter og andre patientgrupper med betydelige tandproblemer kan få tilskud til deres tandbehandling.

Kilde: Sundhedsministeriet / Ritzau

Se fakta om den nye sundhedspakke her

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.