DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Regering under pres efter ulovlig mink-ordre
Foto: Martin Sylvest, Ritzau Scanpix

Regering under pres efter ulovlig mink-ordre

Statsminister Mette Frederiksen (S) "er ikke bekendt med bevæggrunden for den præcise ordlyd", da fødevareminister Mogens Jensen (S) sagde, at man ikke kunne vente på ny lovgivning.

Regeringens mishåndtering af den aflivningsordre for mink også uden for smitte- og risikoområder, som senere har vist sig uden lovhjemmel, satte regeringen og statsminister Mette Frederiksen (S) under stærkt politisk pres i Folketingets spørgetime tirsdag.

Aflivningen blev dekreteret uden forbehold, da statsministeren annoncerede den i sidste uge, og først i weekenden blev man ifølge Mette Frederiksen opmærksom på, at det ville kræve en lovændring. I den forbindelse forklarede fødevareminister Mogens Jensen (S) den manglende lovhjemmel med, at "situationens alvor taget i betragtning (...) har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud". En skriftlig kommentar uden mulighed for fejlcitat.

Det fik tirsdag i folketingssalen Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl til at kræve fødevareministerens afgang, og da han tillige ville stille statministeren til regnskab for hendes fødevareministers handlinger, sagde Mette Frederiksen at hun ikke er "bekendt med bevæggrunden for den præcise ordlyd". lkke videre hjælpsomt for Mogens Jensen.

Efter den famøse skriftlige kommentar søndag har han desuden mandag beklaget, at man ikke havde "kommunikeret klart, hvorvidt der er lovhjemmel", og i dag yderligere sagt at han ikke selv var klar over, at der ikke var lovhjemmel, da aflivningsordren blev stukket ud på et pressemøde i sidste uge.

- Han har talt usandt i hele forløbet, lød DF-formand Kristian Thulesen Dahls konklusion i spørgetimen.

Statministeren beklagede forløbet både over for Folketinget og over for minkavlerne. På spørgsmålet om Mogens Jensen skulle gå af, var svaret at der vil blive igangsat en redegørelse.