
Antallet af bæltefikseringer, fastholdelser og brug af akut beroligende medicin er faldet med cirka 10 procent i 2024 sammenlignet med 2021-2023.
Det viser en ny årsrapport for Task Force for Forebyggelse af Tvang i Psykiatrien fra Sundhedsstyrelsen.
Selvom udviklingen går i den rigtige retning, viser rapporten også, at halvdelen af alle bæltefikseringer i voksenpsykiatrien er længerevarende og varer mere end 17 timer. Det skal der gøres noget ved, mener indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).
- Selvom det går den rigtige vej med at nedbringe bæltefikseringer og andre af de mest indgribende tvangsformer i psykiatrien, så er der fortsat for mange patienter, der bliver spændt fast, og flere af dem i lang tid, siger hun og fortsætter:
- Derfor har vi også i psykiatriaftalen slået fast, at brugen af bælter skal være så kortvarig som mulig og som altovervejende udgangspunkt stoppe efter højst fire timer. Det forudsætter, at personalet og patienterne har andre handlemuligheder end i dag, så bælterne kan løsnes hurtigere, og at der er alternativer til de mest indgribende former for tvang.
Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har netop indgået en aftale om en samlet 10-årsplan for psykiatrien med et økonomisk løft på ekstra 4,6 milliarder kroner årligt.
Det er pengene, som regeringen vil bruge på at ansætte flere sundhedspersoner og oprette flere sengepladser i sygehuspsykiatrien.
Derudover introducerer Sundhedsstyrelsen en faglig anbefaling med flere mindre indgribende former for tvang, så personalet og patienterne i psykiatrien får alternativer til de mest indgribende tvangsformer.
Det gælder blandt andet arealbegrænsning, hvor patienter anvises til at opholde sig på egen stue uden låste døre, og mulighed for at anvende beroligende medicin på indikationen ’fare’ og ikke kun ved ’uro’.
Du kan læse rapporten her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.