VEJLE: Målet med den nye mentoruddannelse for psykisk syge er at teste, om hjælpen fra en ligesindet kan gøre, at de unge får det bedre og deltager mere aktivt i lokalsamfundet.
Tilgangen kaldes for peer-to-peer og betyder oversat 'bruger-til-bruger-støtte' - og er en banebrydende tilgang til arbejdet med at sikre bedre livskvalitet og større samfundsdeltagelse for mennesker med psykisk sygdom. Den læner sig op af internationale erfaringer, som viser, at mødet med en ligesindet kan gøre en særlig forskel for mennesker med psykisk sygdom, når det gælder om at komme sig og bryde social isolation.
Ny retning for rehabilitering
Vejle Kommune og Psykiatrifonden har netop startet et nyt peer-projekt. Målet er at teste, om hjælpen fra en ligesindet kan skabe positive resultater, når det gælder den enkeltes følelse af håb, kontrol og trivsel - og ikke mindst når det gælder den unges deltagelse i det sociale liv. Alle projektets mentorer er frivillige.
- Vi forventer os meget af projektet. Ikke kun fordi vi med projektet har mulighed for at give 30 unge med psykisk sygdom en helt særlig, ekstra støtte, der kan øge deres trivsel og livskvalitet. Men også fordi et positivt resultat af projektet kan sætte en ny retning for arbejdet med rehabilitering af psykisk sygdom i Danmark, siger projektleder i Psykiatrifonden, Charlotte Hallin.
- Vi tror på, i tråd med internationale erfaringer, at de unge vejlensere vil kunne drage nytte af hinandens ressourcer og livserfaringer, og at de i fællesskab i højere grad kan tage del i lokalsamfundets tilbud, siger projektleder i Vejle Kommune, Lene Hoffensetz.
Konkret består arbejdet for en peer-mentor i at gennemgå et uddannelsesforløb og sideløbende - over en periode på seks måneder - at mødes med en ung med psykisk sygdom. Møderne skal fokusere på at inspirere den unge til at deltage i flere aktiviteter i lokalsamfundet - fx i relation til idræt.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.