dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi

Psykiatri: Ny garanti kan ramme de sygeste

På papiret ser det godt ud, at psykisk syge garanteres udredning inden for 30 dage. Men taberne kan blive de mest alvorligt syge. Det afviser Danske Regioner
1. SEP 2015 6.08

Folketinget vedtog i juni 2014 en ændring af sundhedsloven, der giver patienter med psykiske lidelser samme rettigheder som patienter med fysiske lidelser i forhold til frit sygehusvalg og ret til hurtig udredning. Samtidig forkortes retten til udredning fra to til en måned. De ændringer træder i kraft pr. 1. september, og både hos Sind og i Psykiatrifonden er der tilfredshed med, at psykiske sygdomme efter mange års tilløb ligestilles med somatiske. Men begge advarer mod, at der kan blive langt fra løfterne til virkeligheden.

- Det er en stor indsats, regionerne skal levere, uden at der er sat ekstra penge af, siger Anne Lindhardt, speciallæge i psykiatri og formand for Psykiatrifonden til Ritzau.

- Principielt er det mægtig godt, at alle skal udredes inden for måned. Men med regionernes stramme økonomi, risikerer der er at ske en skjult omprioritering, hvor nogle patienter vil opleve, at deres behandlingsforløb afkortes, eller at de sjældnere kommer til samtale, siger hun.

Kan ikke klare halveringen
Det vil især ramme syge med psykoser, svære depressioner og personlighedsforstyrrelser, som har brug for højt specialiseret behandling. I foreningen for psykisk syge patienter og deres pårørende, Sind, er formand Knud Kristensen bekymret for, at den reelle ventetid bliver længere end 30 dage. Han siger, at det i flere regioner kniber med at leve op til den nuværende udredningsret på to måneder.

- Når de ikke kan klare to måneder, så er det svært at tro på en måned, siger Knud Kristensen.

Samtidig oplever en del patienter, at selv om de indkaldes rettidigt til udredning, så er det ingen garanti for, at de får en diagnose og sættes i behandling.

- I vores rådgivninger hører vi om mange, der bliver indkaldt til den første samtale, som de skal, men at de derefter må vente, måske i flere måneder, på at blive behandlet, siger Knud Kristensen.

Formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) medgiver, at regionerne er pressede, fordi flere psykisk syge henvises til behandling. Han erkender også, at nogle patienter kommer til at vente med diagnose og behandling i længere tid end fire uger. Det skyldes især, at der mangler psykiatere. Men hos de mest syge sættes behandlingen i gang med det samme, siger han til Ritzau.

Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/psykiatri-ny-garanti-kan-ramme-de-sygeste

GDPR