dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
Foto: Colourbox

Projekt får tre ud af fire syge tilbage på job

Det betaler sig at investere i en såkaldt 'tovholder', der kan hjælpe sygemeldte tilbage på job, viser ny undersøgelse
11. JUN 2013 13.46

Invester i dine syge medarbejdere, og de kommer hurtigere tilbage på jobbet. Det er læren af projektet 'Din Stifinder', som pensionsselskabet PenSam, forsikringsmægleren Willis og otte kommuner står bag. Projektet har de seneste to år blandt andre hjulpet syge social- og sundhedsassistenter og pædagogmedhjælpere med at blive raske igen.

Metoden er, at de sygemeldte tilbudt hjælp fra en såkaldt tovholder efter to uger.
- Vores erfaring er, at en socialfaglig kompetent person kan få spurgt ind til, hvad de reelle problemer er og derved få løst dem. Arbejdsgiverens gevinst er, at de får medarbejderen hurtigere tilbage og mange gange også en mere tilfreds medarbejder, forklarer Helen Kobæk, direktør i PenSam.

En statusopgørelse efter de første 278 sygemeldte har deltaget i projektet viser, at 76 pct. af deltagerne kommer tilbage på arbejde. I en kontrolgruppe med sygemeldte kom 59 pct. tilbage på arbejde. PenSam har tidligere igangsat et lignende projekt kaldet 'Hold fast i dit arbejde' sammen med fagforbundet FOA fra 2004 til 2007. PenSam følger stadig projektdeltagerne og kontrolgruppen. Af projektdeltagerne er 15 pct. kommet på førtidspension. I kontrolgruppen er det 34 pct..

- Det, der har gjort forskellen og betydet, at det nye projekt er blevet så stor en succes, er, at der er en tovholder. At vi har en tovholder - en neutral person, der i virkeligheden er medarbejderens personlige coach - betyder, at det er nemmere at få en dialog, end hvis det for eksempel er en, som du deler arbejdsplads med, siger Helen Kobæk.

Investeringer otte gange igen
Tovholderen er typisk en socialrådgiver. De sygemeldte kan henvende sig til tovholderen med såvel sociale, psykiske som fysiske problemer.
- Det er det, der gør, at det rigtige problem bliver løst. Har en social- og sundhedsassistent ondt i ryggen, kan det være et symptom på noget andet. Det er vores socialrådgivere rigtig gode til at få afdækket, mener Helen Kobæk.

Også for kommunerne er projektet en god forretning. Det koster 3.000 kroner at have én medarbejder i behandling i projektet. Til gengæld har de otte kommuner i projektet i gennemsnit fået deres investering igen otte gange, hvis man blandt andet medregner kommunernes besparelser på sygedagpenge og førtidspension.

Eksempelvis har Morsø Kommune investeret godt 110.000 kroner i projektet. I alt 36 medarbejdere har deltaget i det, og kommunen har sparet 1,5 millioner kroner. Det svarer til, at kommunen har fået sit bidrag omkring 14 gange igen.

sf

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/projekt-faar-tre-ud-af-fire-syge-tilbage-paa-job

GDPR