dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Praktiserende læger kan blive tvunget til at udsætte patienter til næste år
De praktiserende læger har haft så mange konsultationer, at den økonomiske ramme er på vej til at blive overskredet.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Praktiserende læger kan blive tvunget til at udsætte patienter til næste år

Aktiviteten i de almene lægepraksisser har i år været så høj, at man forventer at sprænge den økonomiske ramme med 164 mio. kr. i år.
16. NOV 2023 8.45

De praktiserende læger har haft mere travlt i år, og det kan give problemer med ventetid for patienterne i årets sidste måneder.

Flere lægebesøg har nemlig betydet, at der er blevet udbetalt flere honorarer per konsultation, og dermed risikerer den økonomiske ramme at overskrides med 1,7 pct., hvis det fortsætter resten af året. En sådan overskridelse er ikke set i 12 år.

Det har fået Praktiserende Lægers Organisation, PLO, til den 5. november at sende en mail ud til deres medlemmer med en opfordring til at sænke aktivitetsniveauet resten af året.

Tag ferie og afspadsering

I mailen, som TV2 Kosmopol er i besiddelse af, skriver PLO blandt andet:

"Det bedste for patienterne og almen praksis er fortsat, at vi får øget økonomirammen. Vi gør derfor i de kommende dage et sidste forsøg på at forhandle med Danske Regioner om dette. Vi kan imidlertid ikke sætte vores lid til, at en sådan forhandling giver et resultat. Derfor må vi have fokus på at prioritere vores arbejdsindsats resten af året."

Herefter opfordrer PLO blandt andet lægerne til at planlægge ferie, afvikle afspadsering eller at tage på efteruddannelse.

- Det kan gå ud over patienterne. Vi er nu nødt til at prioritere, hvilke opgaver vi går i gang med, og der er nogle patienter, vi må afvise at se resten af året, siger Daniel Sindhøj, der er praktiserende læge i Rødovre, til TV2 Kosmopol.

Konsultationer udskydes

Lige nu forhandler Praktiserende Lægers Organisation med Danske Regioner om, hvordan man skal løse den svære økonomiske situation. Parterne har ikke ønsket at kommentere.

Men formanden for udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen i Region Hovedstaden vil gerne forsikre, at situationen ikke skal gå udover de kritisk syge patienter.

- Jeg er sikker på, at det ikke skal gå udover patienterne, for vi har en aftale med de praktiserende læger om, at de tager sig af de patienter, der er i deres område. Og den aftale er der ikke rykket ved, siger udvalgsformanden Karin Friis Bach (R).

- Så kan der være nogle konsultationer, man godt kan udskyde til næste år, uden det betyder noget, og det er i den forbindelse, jeg tænker, man kan rykke på nogle ting, og så bruge tiden på noget andet i stedet, fortsætter hun.

ak



Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.