dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi

Personlig medicin skal give bedre behandling

Kortlægning af tusinde af danskeres gener skal bane vej for skræddersyet medicin og skabe et eksporteventyr
23. APR 2015 14.55

100.000 danskere skal i løbet af fem år have deres gener kortlagt med det formål at kunne skræddersy medicin til en lang række alvorlige sygdomme. Danske Regioner lægger op til, at sundhedsvæsnet kan kortlægge generne hos en meget stor gruppe danskere. Potentielt syge danskere er i en årrække blevet screenet og rådgivet om arvelighed i sygdomme, og gentest er også ved at blive standard i behandlingen af visse kræfttyper.

- Ved at kende arvemassens hemmeligheder kan vi blive meget bedre til at forebygge, give den rigtige medicin og forudsige sygdommens forløb. Vi kan fra starten vælge den rigtige behandling, som virker og giver færrest mulige bivirkninger, sagde formanden for Danske Regioner Bent Hansen (S) på dagens generalforsamling i Aarhus.

Budget på en milliard
Tallet på 100.000 deltagere er en anslået vurdering på baggrund af statistikker og allerede eksisterende gen-data fra borgerne. De 100.000 kan udgøres af både raske og syge borgere. Men i første omgang tænkes der for eksempel på borgere, som i en ung alder får konstateret en hjertesygdom.

Budgettet anslås til at være på mindst en milliard kroner, og finansieringen skal blandt andet hentes gennem private og offentlige fonde.

Med en kortlægning af patientens gener får sundhedspersonalet desuden præcise oplysninger om hver enkelt patient, så den rigtige medicin doseres, og den rigtige behandling sættes hurtigt i værk.

Mulighed for eksport
-
Det her kan blive et eksporteventyr på linje med vindmøllerne, hvis vi får udviklet mere præcis medicin. I dag spildes der både tid og liv og penge, fordi medicinen ikke er præcis nok. Eksempelvis er det kun 25 pct. af kræftmedicinen, der virker på patienterne, udtaler Jens Stenbæk, formand for sundhedsinnovationsudvalget i Danske Regioner til Ritzau.

Og Bent Hansen har store forventninger til eksporten.

- Andre lande er allerede godt i gang, og vi håber, at der også nationalt vil være opbakning til. at Danmark kommer med i kapløbet om at udnytte de nye muligheder til  gavn for patienter og et vigtigt erhvervsområde, lød det fra Bent Hansen på generalforsamlingen.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/personlig-medicin-skal-give-bedre-behandling

GDPR