Hvis et besøg i tandlægestolen ender med en mistanke om kræft i munden, har patienten i tandlægestolen indtil nu selv skullet betale for, at tandlægen foretager en biopsi. Men den regning slipper patienterne for med en ny overenskomstaftale, der blev indgået natten til fredag mellem Tandlægeforeningen og Danske Regioner.
- Det er rigtig positivt, at vi fandt en løsning på det, så potentielle kræftpatienter hurtigt kan få en afklaring. Det svarer jo godt til, at vi også i det øvrige sundhedsvæsen kæmper for hurtige forløb for kræftsyge, siger formanden for Regionernes Lønnings- og Takstnævn, Anders Kühnau (S).
- Det har været nogle ekstremt vanskelige forhandlinger. Dels er det offentlige tilskud til patienterne i den almene voksentandpleje blevet skåret ned med 300 mio. kr. Dels er der blevet indført nye nationale kliniske retningslinjer, som tandlægerne skal efterleve. Set i det lys er det positivt, at det overhovedet er lykkedes os at blive enige om en overenskomst, siger Tandlægeforeningens forhandlingsleder Søren Bach-Petersen.
Aftaler giver arbejdsro
Med den nye overenskomst er der skabt arbejdsro, så tandlægerne kan koncentrere sig om at indføre de nye nationale kliniske retningslinjer, der bl.a. handler om, hvor ofte folk skal til tandlæge.
- Problemet med de nye retningslinjer er, at ingen ved, om der er penge nok i regionernes pengekasse til at implementere dem. Op til forhandlingerne var der forlydender om, at tandlægerne skulle betale hele regningen, hvis økonomien skrider. Men nu er vi nået frem til et forhandlingsresultat, hvor begge parter bærer ansvaret. Regionerne har således erkendt, at de også skal være med til at betale deres del, hvis det viser sig, at de nationale kliniske retningslinjer ikke kan indføres for de penge, der er til rådighed, siger Søren Bach-Petersen.
Nye tiltag
Derudover har Tandlægeforeningen og Danske Regioner aftalt en række nye tiltag, som vil være til fordel både for den enkelte patient og for samfundet:
- Regionerne påtager sig at kontakte unge, der er for længe om at vælge en tandlæge inden for voksentandplejen, når de som 18-årige har forladt børne- og ungdomstandplejen.
- Regionerne og tandlægerne gør i fællesskab en ekstra indsats for at sikre, at ældre, som ikke er i stand til at benytte den almene voksentandpleje, bliver informeret om, at de kan komme ind under omsorgstandplejen.
- Der bliver indført tilskud til biopsi ved mistanke om, at forandringer i mundslimhinden er tegn på forstadier til kræft.
- Regionerne bevilger midler til implementering af Den Danske Kvalitets Model i privat tandlægepraksis.
- Øget gennemsigtighed i form af flere prisoplysninger på sundhed.dk - dog først når sundhed.dk lever op til de aftaler, der blev indgået herom mellem regionerne og Tandlægeforeningen i 2010.
Aftalen om en ny overenskomst mellem Tandlægeforeningen og Danske Regioner er ikke endeligt godkendt. I Tandlægeforeningen skal den således forelægges for foreningens klinikejerudvalg, der beslutter, om overenskomsten skal til urafstemning.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.