dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

Hovedstaden:
Patienter og pårørende leverer otte gode råd om værdighed

Et udvalg med patienter, pårørende og politikere har haft til opgave at fortælle, hvordan de ældste patienter bør behandles.
7. FEB 2024 6.30

HOVEDSTADEN: Hvordan er sundhedsvæsenet indrettet til at tage sig af de ældste generationer, og hvordan kan vi gøre deres oplevelse og behandling endnu bedre?

Det har Region Hovedstadens politikere ønsket at blive klogere på, og derfor har et opgaveudvalg bestående af 12 patienter og pårørende og fem politikere hen over efterår og vinter mødtes fire aftener for at tale om, hvad der kendetegner et godt patientforløb i de sidste leveår.

Det er der kommet otte anbefalinger til regionens politikere ud af:

  • Individuelt tilpasset samtale om ønsker og behov
  • Fællesskab med andre i samme situation
  • Team-samarbejde mellem patient og sundhedsfaglig
  • Informationsmateriale om døden - for pårørende
  • Adgang til kontaktperson hele døgnet
  • Hjemmeside til patienter, pårørende og sundhedsfaglige
  • Tilbud om palliation
  • Fokus på sektorovergange.

Formand for udvalget har været Jørgen Reimond Johansen (K). Han har trukket på sine egne erfaringer med sin far, som var gennem et langt kræftforløb og på et tidspunkt fravalgte kemo, hvilket chokerede familien.

- At tale om døden og eksempelvis turde sætte sig imod sundhedsvæsenet og ens families ønske om for alt i verden at fortsætte behandling, uanset hvor hårdt det er for patienten selv, det er ikke lette samtaler. Derfor har opgaveudvalget også anbefalet, at en samtale om den sidste tid som patient og egne ønsker til behandling skal sættes mere i system og tilbydes tidligere til patienter, som eksempelvis er i behandling for terminal kræft, siger han.

Opgaveudvalget har netop præsenteret sin rapport, "En værdig sidste tid" for regionsrådet, og de politiske udvalg vil nu drøfte, hvordan anbefalingerne kan føres ud i livet.

Udvalgets anbefalinger kan læses her.

ak

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.