dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi

Pædagoger er uvidende om børns numseleg

Når børnene i børnehaven hiver bukserne ned på sig selv eller hinanden for at pille og undersøge, kan det give rødmen og løftede pegefingre
20. NOV 2014 6.47

For mange pædagoger - og forældre - ved nemlig ikke nok om børns seksualitet, og det giver unødig frygt, siger eksperter, som Politiken i samarbejde med Egmontmagasinet Vores Børn har talt med.

Blandt andre Anna Louise Stevnshøj, der tager rundt i institutioner for at rådgive om børn og seksualitet og er forfatter til bogen 'Må vi lege doktor?'.

- I institutionerne er det tavs, overleveret viden fra pædagoger med mange år i faget. Og de unge pædagoger har ikke haft obligatorisk undervisning i børns seksualitet, når de kommer ud. Så må de prøve at læne sig op ad de meget erfarne pædagoger, siger hun til Politiken.

Seksualitet på skemaet
Først fra i sommer blev børns seksualitet en del af pædagoguddannelsen i form af et modul på 1. semester.

- Absolut tiltrængt. Vi har selv udbudt kurser, fordi det tidligere ikke fyldte noget i uddannelsen, mener Kim Them Simonsen fra Pædagogstuderendes Landssammenslutning.

Anna Louise Stevnshøj er enig.
- Det er virkelig tiltrængt i en tid, hvor der hurtigt kommer grimme associationer op med børns doktorlege og numselege. Børn og seksualitet bliver tit associeret med overgreb, og derfor er der kommet et større behov for, at pædagogerne kan handle, når de oplever doktorlege. Tit er pædagoger usikre på børn, der onanerer, og hvornår legene bliver for meget, siger hun.

- De skal kunne sige til forældrene: 'Det her er normalt', for det giver forældrene tryghed. Og så er det vigtigt at huske på, at det kun er en lille gruppe børn, der kan finde på at overskride hinandens grænser i doktorlegen. Det skal være frivilligt og sjovt, fastslår Anna Louise Stevnshøj.

Christian Graugaard, læge og professor i almen seksualitet ved Aalborg Universitet, er enig i, at der mangler viden om børns seksualitet. Det betyder, at børn kan få et forskruet forhold til deres krop.

- Emnet er stort set fraværende på pædagoguddannelserne, i forskningen og ude i institutionerne. Det er ikke noget, som flertallet af institutionerne tænker aktivt ind i deres pædagogik, med mindre det handler om at indføre mere eller mindre kluntede restriktioner for at beskytte børnene mod overgreb. Eller snarere: de ansatte mod pædofilianklager, siger han til Vores Børn.

 

kil

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/paedagoger-er-uvidende-om-boerns-numseleg

GDPR