dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi

Ombudsmanden: Myndigheder må ikke afvise nye oplysninger

Ankestyrelsen afviste i første omgang at inddrage nye lægeoplysninger i en erstatningssag - men har siden gjort det efter Ombudsmandens mellemkomst
6. OKT 2015 11.42

En borger, som har klaget over en afgørelse, kan normalt altid komme med nye oplysninger til sin sag. Ankestyrelsen kan derfor ikke afvise at inddrage nye oplysninger. Det er nu slået fast, efter at ombudsmanden har spurgt til Ankestyrelsens praksis.

I en konkret klagesag blev ombudsmanden opmærksom på, at Ankestyrelsen helt havde afvist at se på nye lægeoplysninger fra en kvinde. De nye lægeoplysninger betød ellers, at kvindens méngrad var større end først antaget, og at hun derfor havde ret til erstatning. Efter at ombudsmanden gik ind i sagen, æn­drede Ankestyrelsen holdning og inddrog de nye oplysninger i sagen. Herefter fik kvinden erstatning.

- En borger, som klager, må gerne komme med nye oplysninger. Nogle gange skal klagemyndigheden også selv indhente nye oplysninger i sagen. Det er kort sagt klagemyndighedens - i denne sag Ankestyrelsens - opgave at træffe den rigtige afgørelse. Derfor kan myndigheden ikke nøjes med kun at se på de gamle oplysninger i sagen, men må også inddrage de nye, siger Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

Flere initiativer skal forebygge lignende fejl
Bl.a. på baggrund af den konkrete sag spurgte ombudsmanden til Ankestyrelsens praksis vedrørende behandlingen af nye oplysninger i sagerne. Ankestyrelsen oplyste, at der har været en uens måde at behandle den slags situationer på, men fremover skal flere initiativer sikre, at nye oplysninger i en klagesag bliver inddraget. Styrelsen har bl.a. præciseret og opdateret sin vejledning og undervist medarbejderne.

Ombudsmanden er tilfreds med Ankestyrelsens initiativer. Han siger dog, at han stadig vil have fokus på problemstillingen - også i forhold til andre klagemyndigheder. Ombudsmanden opfordrer i øvrigt borgere, som mener, at de fejlagtigt har fået afvist nye oplysninger hos Ankestyrelsen, til i første omgang at henvende sig - til Ankestyrelsen.

Se udtalelsen

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/ombudsmanden-myndigheder-maa-ikke-afvise-nye-oplysninger

GDPR