SYDDANMARK / ODENSE: Oplevelsen af, at 'systemerne' ikke snakker ordentligt sammen vil Region Syddanmark gøre op med i et stort samarbejdsprojekt med Odense Kommune og praktiserende læger i Odense.
Den praktiserende læge, sygehuset og kommunen skal indgå i et endnu tættere og mere forpligtende samarbejde til gavn for patienterne, end det er tilfældet i dag. Projektet om integreret behandlings- og plejetilbud er en del af forliget om regionens 2013-budget.
- Jamen, er det ikke alt det, vi gør i forvejen, kunne man godt spørge! For her i regionen er vi faktisk kendt for gode patientforløb, hvor lægen, sygehuset og kommunen tager hånd om patienten, siger regionsrådsformand Carl Holst (V) og hentyder bl.a. til regionens succesrige SAM:BO forløb. Her sender sygehuset besked til kommunen og til patientens egen læge i det øjeblik, patienten bliver indlagt på sygehuset, så læge og kommune kan være på forkant med hurtig hjælp og opfølgning, når patienten bliver udskrevet.
Også de såkaldte pakkeforløb omkring fx cancer, hjerteproblemer, diabetes og KOL, som er med til at give patienterne den hurtigste og mest effektive behandling, er eksempler på det gode samarbejde mellem parterne i sundhedsvæsenet.
Vi kan gøre det bedre
- Og jo, det integrerede behandlings- og plejetilbud er ikke noget nyt, men på trods af gode viljer og aftaler er vi ikke nået det sidste stykke, hvor patienten oplever, at alle i systemet - den praktiserende læge, sygehuset og kommunen - kender den plan, som handler om patienten. Vi kan gøre det bedre endnu, og projektet her kan være det lille 'nøk', der skal til, for at patienterne til enhver tid oplever sundhedsvæsenet som en sammenhængende størrelse.
Helt konkret går projektet ud på at undersøge, hvordan samarbejdet mellem den praktiserende læge, sygehuset og kommunen kan blive mere konkret og forpligtende, og hvordan de kan indgå i bindende partnerskaber med en fælles ledelse.
I projektet vil der blive arbejdet med sårbare patientgrupper, som er særligt afhængige af, at samarbejdet fungerer godt. Det er dels ældre medicinske patienter, dels personer med stress, angst og/eller depression. I løbet af efteråret afgøres det konkret hvilke grupper, der bliver tale om.
Målet er at opnå, at patienterne får en bedre almentilstand. På den måde kan man måske helt undgå, at patienternes sygdomme udvikler sig. Det er også et mål, at antallet af unødvendige genindlæggelser af især ældre medicinske patienter minimeres.
Region Syddanmark har hentet inspiration fra lignende projekter i bl.a. Nord-London, hvor sundhedsvæsenet har den samme sektoropdelte struktur som i Danmark.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.