
KØBENHAVN: Danskerne skal leve et længere og sundere liv. Derfor lancerer regeringen nu i samarbejde med KL et nyt initiativ, der skal give kommunerne bedre rådgivning i deres arbejde med den forebyggende sundhedsindsats - centeret 'Forebyggelse i praksis'. Det oplyser ministeriet for sundhed og forebyggelse.
Centeret bliver en selvstændig enhed i KL og skal bl.a. fungere som et rejsehold, der kan tage ud i landet og hjælpe kommunerne med deres forebyggelsesarbejde.
Siden kommunerne overtog ansvaret for den borgerrettede og dele af den patientrettede forebyggelse i 2007, er der sket en stor udvikling på området. Kommunerne er godt i gang med forebyggelsesindsatsen, og næsten alle har vedtaget tværgående sundhedspolitikker med mål for borgeres sundhed. Og der er mange gode eksempler på konkrete indsatser, hvor sundhed er tænkt ind i indsatsen på tværs af kommunens områder.
Men kommunerne er forskellige og har ikke samme forudsætninger for at arbejde med forebyggelse. Og det gør det svært at finde en retning for den borgerrettede forebyggelsesindsats. Sundhedsstyrelsen har derfor udarbejdet en række forebyggelsespakker til kommunerne om alt fra mad og indeklima til rygning og mental sundhed med faglige anbefalinger, som man ved virker. Og med det nye center har kommunerne god mulighed for at forankre forebyggelsespakkerne og dermed skabe en mere ensartet og effektiv indsats.
- Der er behov for i større udstrækning at fokusere på det, vi ved virker, og på at få det til at virke i praksis også. Derfor er vi rigtig glade for forebyggelsespakkernes anbefalinger, som netop bygger på den bedste viden på området. Og vi er glade for, at regeringen med bevillingen på 13 mio. kr. vil hjælpe kommunerne til at få indsatserne til at virke i praksis, siger KL's formand Erik Nielsen (S).
bi
FAKTA
- Det nye center skal bidrage til, at flere kommuner på en god måde implementerer og forankrer Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker.
- Det skal bl.a. ske gennem rådgivning, kompetenceopbygning og videns- og erfaringsopsamling.
- Målet er, at der skabes større ensartethed og højere kvalitet i kommunernes samlede sundhedsfremme- og forebyggelsesindsats.
- Det forventes, at KL vil være klar med den nye rådgivningsfunktion omkring årsskriftet 2012/13.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.