dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

Nye tal: Over 30 procent flere PFAS-pesticider solgt på ét år

Venstre vil have undersøgt PFAS-pesticiderne nærmere og drøfte dem med miljøministeren. Enhedslisten vil have dem forbudt.

Propulse SE 250, Legacy 500 SC og Lamdex. Under produktnavne som disse købte de danske landmænd i 2022 over 209 ton PFAS-pesticider.

Det svarer til en stigning på 30 procent i forhold til året før og 75 procent sammenlignet med 2020, viser en opgørelse fra Ingeniøren ud fra nye tal fra Miljøstyrelsen.

- De her tal er foruroligende, siger miljøordfører Søren Egge Rasmussen, Enhedslisten, til Ingeniøren.

Han påpeger, at regeringens arbejde for et generelt forbud mod PFAS i EU ikke omfatter PFAS-pesticider, der fra markerne ellers overføres til fødevarer og siver ned igennem jorden for at ende i drikkevandet.

- Vi foreslår at gøre det forbudt at sprøjte med PFAS-pesticider. Det er ret vildt, at vi har et landbrug, som sprøjter PFAS ud i et tyndt lag på en stor del af Danmarks areal, men landbruget kan åbenbart gøre hvad som helst.

Ret voldsom stigning

Også Erling Bonnesen, der er miljø- og landbrugsordfører i regeringspartiet Venstre og næstformand i Folketingets miljø- og fødevareudvalg, ser med alvor på de nye tal og kalder det for en "ret voldsom stigning".

- PFAS-problematikken er blevet tydelig inden for det sidste års tid. Derfor er der god grund til, at vi får set det her efter i sømmene og udarbejdet nogle analyser, så vi får et kvalificeret grundlag at tage stilling til det her på, siger han.

Et af problemerne med PFAS-pesticider er, at de sprøjtes direkte på marker, hvorefter i hvert fald en del af dem nedbrydes til trifluoreddikesyre, TFA, som stort set ikke nedbrydes eller forsvinder, når først det havner i miljøet.

- Vi regner ikke med, at TFA er særlig giftigt, siger Christian Nyrop Albers, der er seniorforsker i Geus og tilføjer, at man alligevel bør have det med i sine overvejelser af brugen af pesticider.

- TFA vil være at finde i grundvandet i rigtig mange år ude i fremtiden, og det kan senere vise sig, at det er mere problematisk, end vi i dag regner med, siger han.

ak

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.