DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Nye restriktioner: Højst fem personer samlet fra onsdag
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Nye restriktioner: Højst fem personer samlet fra onsdag

Danmark er nu på højeste risikoniveau, oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemøde.
5. JAN 2021 15.02
TEMA: Corona

Forsamlingsforbuddet skærpes fra ti til nu blot fem personer, har statsminister Mette Frederiksen (S) netop meddelt på et pressemøde i Statsministeriet. Skærpelsen er gældende fra onsdag og næste uge med.

Årsagen er den britiske coronavariant, der er langt mere smitsom, end den vi har kendt hidtil, og som ville true kapaciteten på sygehusene, medmindre der gøres noget.

- De nuværende restriktioner er ikke nok, sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

Hun opfordrer desuden alle til at arbejde hjemmefra, købe ind én person ad gangen, undgå at mødes med personer uden for hustanden, og aflyse aftaler, hvor det er muligt.

Ifølge statsministeren kan den britiske coronavariant ikke stoppes. Man man kan forsinke udvikling, så flere kan vaccineres.

- Smittekurven vil være stejlere og have et højere toppunkt, end den udvikling vi kender. Derudover skal en større del af befolkningen være immune for at vi kan få flokimmunitet. Hvis ikke vi griber ind, så vil flere dø, og vores sundhedsvæsen vil komme under stort pres, sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

Nyt niveau

Foruden skærpelsen af forsamlingsforbuddet øges også afstandskravet fra en meter til to meter i det offentlige rum, herunder i dagligvareforretninger.

Generelt er risikoniveauet i de danske myndigheders varslingssystem hævet fra niveau 4 til niveau 5. Risikoniveauet siger noget om udbredelsen af smitte i det danske samfund og presset på sundhedsvæsnet.

Skalaen går fra niveau 1 til niveau 5, og dermed er Danmark nu på det højeste niveau. Risikoniveau 5 afspejler ifølge hjemmesiden coronasmitte.dk, at der er tale om en "udbredt samfundssmitte#.

Samtidig dækker det over, at "sundhedsvæsnet er presset" samt at "der er risiko for, at behandlingskapaciteten på sygehusene overstiges".

Risikoniveauet er en del af det varslingssystem, som myndighederne har lavet, med det formål at give et indblik i hvilken mulige restriktioner, der kan være på vej, hvis niveauet stiger. Der er dog ingen automatik i, hvilke restriktioner der indføres på hvilke risikoniveauer, og det blev på pressemødet varslet, at de udmeldte restriktioner kan blive både skærpet og forlænget.

Artiklen blev under pressemødet opdateret løbende til sin nuværende udgave.