
Forfatter: Anh Lê
Foto: Columbus Leth
LêLês Grønne Køkken
165 sider kr.: 299,95
Gyldendals forlag
Da jeg skrev sidste års julehilsen her fra redaktionen, ventede jeg på stormens kommen, de stigende vande og alle de rædsler, der følger med, når naturen spiller med musklerne.
I år er det ganske anderledes. Jeg sidder her på redaktionen i Svaneke bag de gamle historiske mure bygget af kampesten, med smukke konturer bag kalken. Muren mod havet er tæt på en meter i dybden. Jeg tror, jeg har firmaets bedst placerede skrivebord. Jeg ser lige ud på havn, mole og smukt hav. I dag skinner solen fra blå himmel - der er højt til himlen - sådan kan naturen også lege med os!
Jeg kan stadig hente urter i min have og de sidste to hindbær nippede jeg forsigtigt af busken for to uger siden. Selv fignerne holdt længe, så længe, at de sidste halvmodne frugter kunne hakkes og bruges til en skøn marmelade. Jeg elsker det, og prøver at fortrænge alt om klimaforandringer, bare et lille øjeblik, mens jeg dufter og ser på alt det, som jeg kan høste i min lille have. Med vilje handler mit skriv derfor ikke om klimaforandringer! Mit ærinde er udelukkende en julehilsen til alle dknyt's kunder med temaet velsmag!
Med hænderne fulde af friske urter, er det helt forkert at tænke på heftig konfekt chokolade, risengrød og tung juleand, eller de mange nytårsforsætter, der bliver indgået. For slet ikke at tale om de mange, der skal indløse kort til et af landets utallige fitness-centre, alt mens nettet gennemtrawles for gode ideer til, hvordan vi hurtigst bliver af med de mange julekalorier.
Brug naturen
Alternativet er bedre. Brug naturen - den byder på mange herlighedsværdier, forkæl dig selv med en skøn gå-/løbetur i det fri og forær dig selv LêLês Grønne Køkken.
Anh Lê har udgivet en helt fantastisk kogebog med skønne retter, der med de mange friske råvarer og urter vil pirre alle sanser, og ganske uden at skulle tælle kalorier. At kogebogen er blevet til, så vi alle kan tilgå den, er en kombination af Anh's vietnamesiske arv og opvækst. Nuoc mam i blodet og dansk/europæisk køkken i hjertet, er hemmeligheden bag opskrifterne.
Nuoc mam betyder fiskesauce og benyttes i rigtig mange retter. Det er et must at have en sådan flaske i køkkenet på lige fod med andre grundingredienser som en god sojasauce, hoisinsauce, kokosmælk og sriracha chilisauce.
Når man i Vietnam skal beslutte, hvad der skal på middagsbordet, så går man efter velsmag. Anderledes end når vi med kollegaen vender måltidets muligheder som: skal det være kylling, okse- eller grisekød eller måske fisk. Vores afsæt er ikke, at starte med at drøfte velsmag.
Salt, sødt, syrligt og bittert
I bogen stiller Anh Lê spørgsmålet: Hvad er velsmag? Vi kender alle de fire grundsmage som er sur, sød, salt og bitter, men der er en femte smag. I Asien har man i flere århundrede været bevidste om eksistensen af den femte smag, som man ikke kan beskrive i smag, men som man betegner som velsmag. Det er først i år 2000 at kokke og forskere i vesten har accepteret denne velsmag som det femte krydderi. Et eksempel på velsmag er en ret som risnudelsalat, der er baseret på grøntsager og risnudler. Meget simpel ret, men tilsætter man det rigtige lille stykke kød, lidt ristede knuste peanuts og til sidst en fiskesauce, så får man en bombe af velsmag af salt, sødt, syrligt og bitter og en hel masse sprødhed i grøntsagerne - man får velsmag.
Gå på jagt i bogens mange kapitler og lad dig inspirere. Hent forretten til nytårsaften som kan være sprød laksecarpaccio-salat eller hvad med en krabbetomatsuppe til dagen, hvor alle har været ude og nyde naturen og derfor trænger til noget varmt, godt og let med masser af velsmag!
Så, vanen tro, er årets julehilsen til dig som læser af dknyt en skøn bog, der distancerer sig fra den tunge faglitteratur og langt fra det fagligt relevante indhold. LêLês Grønne Køkken er bogen der er smukt illustreret og fuld af velsmag!
Glædelig jul og godt nytår fra os alle på dknyt
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.