
LANGELAND: Det var lidt en tilfældighed, at nudging blev midlet, da Langeland Kommune var i gang med projektet 'Nærvær i nærmiljøet', et fire-årigt sundheds-fremmeprojekt under kommunen finansieret af Sundhedsstyrelsen.
- Det var lidt en kombination af, at nogle af vores tiltag i projektet ikke virkede efter hensigten og så muligheden for at afprøve en ny metode, forklarer Zita Rye Hedeby, projektkoordinator i kommunen om baggrunden for, at det blev nudging, som skulle hjælpe borgerne på Langeland til en bedre sundhed.
Udgangspunktet blev et forsøg med en lokal Spar-købmand, hvor en anderledes indretning af butikken kompineret med information skulle få borgerne til at købe sundere ind.
Fodspor viser vejen
Definationen af nudge er: 'at skabe målbare forandringer i adfærd uden at fratage valgmuligheder. Gøre det nemmere at følge vores gode intentioner og derved skabe effekt'.
Og netop denne proces fik kommunen hjælp til af Sille Krukow, der er ekspert i nudge- og adfærdsdesign. Hendes opgave blev at finde frem til en metode, der kunne øget salget af grønsager hos købmanden, samtidig med at indtjeningen skulle opretholdes.
Løsningen blev, at grøntsagerne blev placeret tæt på kødet, at kødpakker og fx pålæg fik en mærkat med teksten 'Husk dit tilbehør', der kom fodspor på gulvet i butikken, som førte hen til de sunde varer, og så blev grøntsagerne solgt i løssalg, så portionerne kunne passe til kundens behov.
- Det, vi har lært af forsøget, er, at det virker. Købmandens grøntomsætning blev fordoblet, og ved at gøre de sunde valg lettilgængelige fik vi flere borgere til at fylde grønsager i kurven. Selvom vi ikke har haft en direkte dialog med borgerene, så er det alligevel lykkedes at ændre deres adfærd med nogle ret simple virkemidler, fortæller Zita Rye Hedeby.
Zita Rye Hedeby vil anbefale andre, som vil kaste sig ud i nudging, at indgå i et samarbejde med en privat aktør, som den lokale købmand, fordi det derved bliver lettere at komme tæt på borgerne.
- Kampagner virker jo ikke på alle, og de borgere, vi ikke kan nå med kampagner og den almindelige information, har vi en mulighed for at nå med nudge, fordi det er en metode, der skubber lidt ubevidst til modtageren, siger projektkoordinatoren.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.