DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Nu skal der lyntestes på plejehjem
De lyntest, som de seneste uger er blevet tilbudt til alle, er nu også på vej ind på landets plejehjem.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Nu skal der lyntestes på plejehjem

391 beboere og 855 ansatte på plejehjem blev testet positiv i sidste uge. Som følge af de høje tal indføres lyntest af personalet, bebuder sundhedsministeren.

Smitten er stigende på landets plejehjem, både blandt beboere og personalet. 

Derfor vil regeringen nu opruste i forhold til hygiejnen på plejehjemmene med blandt andet hygiejnesygeplejersker. Desuden vil man indføre kviktest af personalet, oplyste sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på pressemødet tirsdag aften.

- Vi kviktester personalet, når de møder ind som løbende test i løbet af ugerne, så vi hurtigst muligt kan få opdaget og stoppet de her smittekæder, før de når ind på vores plejehjem, sagde han.

Det nye tiltag rulles først ud i Region Hovedstaden, tilføjede ministeren.

To gange om ugen

Sundhedsstyrelsen kom lige før jul med nye anbefalinger for brug af hurtigtest. Her anbefales at bruge hurtigtest til fx at screene unge eller bestemte erhverv, fx slagterier, og at hurtigtest på sigt kan anvendes til personale på plejecentre og andre institutioner med personer i øget risiko for covid-19.

Ifølge anbefalingen skal screeningen udføres to gange ugentligt i områder med udbredt smittespredning. Den kan foretages via udkørende funktion eller af kommuner og regioner, står der.

"Det er på baggrund af rådgivning fra Statens Serum Institut vurderet, at hvis screeningshyppigheden øges fx ved at teste personale to gange ugentligt
med hurtigtest, vil dette kunne bidrage positivt til epidemikontrollen. Testhyppighed og effekt af indsatsen skal løbende revurderes, herunder med inddragelse af den lokale/kommunale smittespredning," hedder det.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at ansatte, der testes positiv ved hurtigtest, går i selvisolation og hurtigt får taget en PCR-test. Nære kontakter bør som udgangspunkt ikke selvisoleres, får der er positivt svar fra en PCR-test.

Det er onsdag formiddag ikke lykkedes DK Nyt at få opklaret, om det nye tiltag vil følge disse anbefalinger.

Rekordmange døde og smittede

At smitteniveauet er højt, fremgår af en ugeopgørelse fra Statens Serum Institut fra i går. Ifølge den døde 62 smittede plejehjemsbeboere i sidste uge, og 391 beboere blev testet positiv. Begge dele er det højeste, der er set under pandemien.

Samtidig blev 855 ansatte på landets plejehjem testet positiv sidste uge.

De nysmittede beboere er fordelt på 116 forskellige af landets cirka 930 plejehjem, og dermed er smitten bredt til stede.

Også lyntest af gæster?

Flere partier i Folketinget ønsker at indføre lyntest af både personalet og gæster på plejehjemmene, skriver TV2, som har ringet rundt til sundhedsordførerne. 

Også Ældre Sagen, Alzheimerforeningen og Parkinsonforeningen bakker op om den ekstra testmulighed, mens FOA, som organiserer en stor del af personalet, siger, at man har efterlyst det længe.