dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi

'Nomadelæger' skal fratages autorisationen automatisk

En frataget autorisation i udlandet skal automatisk betyde at den danske autorisation også inddrages, foreslår sundhedsminsteren
3. NOV 2015 8.50

Det skal være slut med, at læger og andre sundhedspersoner får frataget deres autoriation i ét land for så at rejse videre til et andet og behandle patienter, uden at tilsynsmyndighederne kan gribe ind. Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er på vej med et lovforslag, der skal give Styrelsen for Patientsikkerhed bedre muligheder for at skride hurtigt ind over for de såkaldte 'nomadelæger'.

Det skal ske ved, at læger og andre sundhedspersoner med oprindelig dansk autorisation, som har fået inddraget deres autorisation i eksempelvis Sverige eller Norge, pr. automatik vil få inddraget deres danske autorisation, så de ikke blot kan vende tilbage til Danmark og genoptage deres lægearbejde hér.

- Gennem årene har der desværre været en række uheldige sager, hvor læger, der gentagne gange har begået fejl i udlandet, er taget til Danmark og er begyndt at arbejde i sundhedsvæsnet, selvom de ikke længere må arbejde som læger i eksempelvis Sverige eller Norge. Det er stærkt problematisk, siger sundhedsminister Sophie Løhde, som håber, at der vil være opbakning til forslaget blandt Folketingets partier.

Konret vurdering af gen-autorisation eller ej
Som autorisationsreglerne er i dag, har Styrelsen for Patientsikkerhed som udgangspunkt ikke mulighed for at gribe ind over for sundhedspersoner med oprindelig dansk autorisation, der ikke opholder sig og arbejder i Danmark.

Det skal de nye, skærpede regler ændre, så det frem over bliver omvendt: at en frataget autorisation i udlandet også automatisk koster den danske autorisation.

Sundhedspersonerne vil efterfølgende kunne søge om at få deres danske autorisation tilbage, hvorefter Styrelsen for Patientsikkerhed vil foretage en konkret vurdering af, om autorisationsfratagelsen eller -indskrænkelsen fortsat skal gøre sig gældende i Danmark, eller om sundhedspersonen skal generhverve sin autorisation.

Informationsudveksling skal ske i EU-regi
Stramningen har sammenhæng med, at der også på andre områder arbejdes på at styrke tilsynsmyndighedernes muligheder for at stoppe farlige læger, der krydser landegrænserne og er til fare til for patientsikkerheden.

På et nordisk topmøde på Island i sidste uge gav parlamentarikere fra hele Norden grønt lys til et forslag fra Nordisk Ministerråd, som blandt andet betyder, at de nordiske lande fra januar 2016 er forpligtet til at udveksle oplysninger om sundhedspersoner, som har fået frataget eller indskrænket deres autorisation.

I stedet for at udvekslingen af oplysninger sker efter en fælles nordisk overenskomst, skal det ske via et nyt, europæisk advarselssystem, der indføres som led i et revideret EU-direktiv, som skal implementeres i de nationale lovgivninger i januar til næste år.

mk

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/nomadelaeger-skal-fratages-autorisationen-automatisk

GDPR