MIDDELFART: Regionsformand Stephanie Lose (V) og alle de lokale medier har kastet sig over Middelfart Kommune, da hun efter et besøg på Middelfart Sygehus i fredags kiggede på kommunens Facebookside ’Bevar Middelfart Sygehus’. Det fik Stephanie Lose til at reagere på sin egen Facebookside, hvor hun funderede over, ’om det virkelig er en kerneopgave for en kommunal kommunikationsafdeling og et byråd at bruge ressourcer på at like facebook-kommentarer’ som f.eks.:
’Så luk dog regionen i stedet der sidder bare en flok pampere og laver en masse lo…’
’Hun er kold som is de har ingen forståelse for den menige befolkning hun har ikke prøvet en dårlig ryg hellere ødelægge for andre.’
I alt var der seks kommentarer, som kommunen hurtigt fjernede, fordi den var enig i, at de ikke overholdt god skik for debat og kunne være stødende. Kommunens kommunikationsafdeling var hurtigt ude med en undskyldning:
- Vi ønsker at skabe opbakning til at bevare sygehuset på sagligt grundlag og vil ikke lægge side til en personlig hetz. Vi har valgt at like stort set alle indlæg, fordi Facebook er bygget sådan, at jo flere likes, jo mere bliver siden bredt ud. Hvis vi har stødt nogen, herunder Stephanie Lose, så kan vi kun sige: Undskyld!
Løs tommelfinger
Kommunikationskonsulent i Middelfart Kommune, Mie Spuur Simonsen, har i weekenden lagt sig fladt ned og sagt undskyld for de stødende indlæg og likes.
- Vi har siden lørdag middag været igennem en mindre mediestorm fra især de regionale medier, fordi jeg var uopmærksom i et travlt øjeblik og begik en dum fejl, og det undskylder jeg for endnu en gang, siger Mie Spuur Simonsen, der pointerer, at kommunen normalt fjerner stødende opslag og agerer ansvarligt på sociale medier.
På vej hjem fra arbejde fredag eftermiddag tjekkede hun kort telefonen i bilen. Her liker hun uden at få læst kommentarerne ordentligt igennem.
- Det er tåbelig fejl og et udtryk for travlhed. Nej, det var ikke professionelt, og det var en løs tommeltot på smartphonen, der gik for stærkt, siger Mie Spuur Simonsen.
Voldsom tur
Hun understreger, at det har været vigtigt for hende og ledelsen at håndtere sagen der, hvor den er opstået - i kommunikationsafdelingen.
- Det er jo brandærgerligt at lave sådan en fejl, men den er sket hos mig, derfor har jeg selv valgt at stå frem, undskylde og håndtere de henvendelser, der er kommet, siger hun og fortsætter:
- Ja, jeg har fået en voldsom tur i mediemøllen, men det var forventeligt. Jeg står normalt i kulissen og rådgiver, når krisen ruller som presseansvarlig. I den her sag har jeg stået i den nogen anderledes situation, at jeg selv er både sagen, rådgiveren og talspersonen. Det har været en udfordring, men også den rigtige beslutning, siger Mie Spuur Simonsen.
Andre godter sig
Mie Spuur Simonsen håber ikke denne fejl kan blænde for den egentlige sag, der jo handler om at kæmpe for byens sygehus og 240 arbejdspladser. Byrådet bad i januar kommunikationsafdelingen om at lave denne Facebookside.
- De andre kommuner med lukningstruede sygehuse i Nyborg og Svendborg godter sig over dette her, kan jeg se i medierne. Dem om det. Jeg synes bare, det er ærgerligt, at det her har taget opmærksomhed fra selve sagen, siger hun.
- Det her en personlig fejl, der ikke bør påvirke kampen for at besvare Middelfart Sygehus. Så vi kæmper videre med omtanke, siger hun.
Negativ kommunikation
Benjamin Rud Elberth er digital chef og specialist i digital kommunikation hos kommunikationsfirmaet Geelmuyden Kiese. Han mener, at kommuner skal holde sig fra at lave kampagner på Facebook, hvis de ikke klæder medarbejderne på til at løse opgaven, og hvis de skal lave kommunale preskampagner, skal de være varsomme med at lave kampagner, hvor den negative kommunikation er svær at styre. Som det er sket i Middelfart Kommunes tilfælde.
- For det første er det en fejl, at de lægger side til stødende og chikanerende kommentarer. Er det en kommunal opgave at lave kampagne på en Facebookside, kan man jo spørge? De må gerne, men skal kommunen bruge skattekroner på det? De sætter jo en negativ kommunikation i gang om regionens arbejde, og det synes jeg, kommunen skal holde sig fra, siger Benjamin Rud Elberth til dknyt.
Han pointerer, at Facebook er blevet en rodekasse og brokkasse for danskerne, selv om han i denne sag ikke synes, at kommentarerne er så slemme igen. Det er set meget værre. Men siden åbner op for, at alle kan kaste med mudder mod regionen.
Ikke konstruktivt
- Skal kommunen bruge skattekroner på det? På at lægge pres på regionen? Det ikke et konstruktivt pres, og kommunen har ikke lagt nok kroner i denne sag. De sælger en kommunikationskonsulent på denne måde, mener Benjamin Rud Elberth.
Han mener, at den negative kommunikation giver Stephanie Lose mulighed for at presse tilbage ved at angribe bolden og ikke manden:
- Det er sådan et spil, som Middelfart Kommune går ind i, når de laver preskampagne. Jeg aner ikke, om ’hun bevidst’ går efter manden og ikke bolden. Men det giver en erfaren politiker som hende et trumfkort at spille ud, siger Benjamin Rud Elberth.
Byrådet har solgt sin medarbejder
Han understreger, at kommunen skulle bruge et kampagneværktøj, men at de ikke vidste hvad og hvordan de skulle bruge det.
- Kommunale medarbejdere, og i dette tilfælde Middelfart Kommune, har ikke forudsætninger for at køre digitale preskampagner på sociale medier. De kan være ganske dygtige kommunale kommunikatører, men byrådet sælger reelt deres medarbejdere, fordi en Facebookside og en kampagne af sådan en kaliber kræver moderation, professionel styring af negativ kommunikation mv. for at lykkes, mener Benjamin Rud Elberth.
I stedet for bør kommunen opfordre folk og borgere til at deltage aktivt i høringsprocessen. Forklare hvad det betyder, at sygehuset lukker, og hvad der skal ske.
- Når kommunen gør det her på Facebook, tager den et politisk standpunkt for borgerne. Hvad hvis regionen lavede sin egen kampagne mod kommunerne? Til de andre kommuners kampagner på Facebook, der nu er skadefro overfor Middelfart, er der kun at sige: Det er aldrig pænt at være skadefro, men de er i en position nu, hvor de kan læne sig tilbage og sige, at de kørte det positive spor, pointerer Benjamin Rud Elberth.
Byrådets skyld
Han fastslår, at denne sag er byrådets skyld.
- Det er en kommunal opgave at køre kampagne, men det er efter min mening ikke en kommunal opgave at køre kampagne med underskriftsindsamlinger, pres på regionen mv., hvis byrådet ikke har sat ordentlige midler af til at klæde medarbejdere på, til at sikre moderation for at sikre, at de ved, hvad de gør. Det skal de være varsomme med, mener Benjamin Rud Elberth.
Hans råd til Middelfart Kommune er, at den i den sidste høringstid skal fokusere på positiv kommunikation, så den sikrer, at borgerne deltager i høringen.
- Når alt dette er sagt, er sagen jo heller ikke værre. Kommunikationskonsulenten har handlet fint, har reageret som hun skulle, lagt sig ned, sagt undskyld for at komme videre. Så det er bare at komme videre herfra med positiv approach, mener Benjamin Rud Elberth.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.