dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
Foto: Region Midtjylland

Midtjylland valgte lægerne til akuttelefon

Region Midtjylland indførte i 2012 et enstrenget akutsystem, som også Hovedstaden har indført et, men Midtjylland valgte at lade lægerne tage telefonen
17. JAN 2014 9.50

MIDTJYLLAND / HOVEDSTADEN: Det nye akutsystem, der så dagens lys i Region Hovedstaden 1. januar, har haft en temmelig urolig start med lange ventetider i telefonen, patienter der føler sig vildledt og en hel del kritik fra flere kanter, blandt andet Venstre og Rigsrevisionen.


I en anden ende af landet indførte Region Midtjylland 1. september 2012 et lignende system, her skal borgerne også ringe til det samme nummer, hvis de bliver syge eller kommer til skade, og herefter bliver de så vejledt i, om det er vagtlæge, skadestue eller egen læge, der skal behandle dem. Den store forskel mellem Midtjylland og Hovedstadens akustsystem er, at det i Region Midt er læger, som visiterer borgerne til videre behandling.


- Da vi skulle indføre et enstrenget system i Midtjylland, blev det vurderet, at  lægerne ville være bedre til at visiterer patienterne end sygeplejersker. Vi mener, at lægerne bedre kunne give en faglig vurdering af de forskellige ting, som folk henvender sig med og på den måde ville de bedre kunne sortere de patienter fra, som ikke har behov for akut hjælp. Det er vores vurdering, at sygeplejersker vil være mere tilbøjelige til at sende flere til vagtlæge eller skadestue ud fra et forsigtighedsprincip, fordi de er i tvivl om behandlingen. Et meget vigtigt mål med vores nye aftale var at få et ensartet regionalt system, som samtidig sikrede lægedækning på vores akutklinikker, forklarer Lasse Guldbrandsen, kontorchef i nære sundhedstilbud, Region Midtjylland.


Selvom det som udgangspunkt er dyrere at have læger til at vistere frem for sygeplejersker, så tror man i Region Midtjylland på, at i sidste ende er økonomisk rentabelt, fordi lægerne sorterer flere patienter fra til behandling på skadestue og hos vagtlæge. Samtidig håndterer de praktiserende læger også de små skader i både dagtid og vagttid i stedet for skadestuerne.

- Det er langt dyrere at behandle folk hos vagtlæge og på skadestue end hos egen læge, fordi det er store og komplekse systemer. Hospitalerne skal have et stort beredskab, så de altid er klar til at tage sig af at de alvorlige og akutte patienter. Når lægerne visiterer, vil de kunne afslutte flere patienter i telefonen og det kan spare skadestue for opgaver, så de ikke behøver et øget beredskab, siger Lasse Guldbrandsen.


Region Midtjylland har et mål om at besvare 90 pct. af alle opkald inden for fem minutter og kunne møde visiterede patienter inden for en time. I løbet af 2014 skal akutsystemet i Region Midtjylland evalueres.


 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/midtjylland-valgte-laegerne-til-akuttelefon

GDPR