DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Mette Frederiksen: Delvis nedlukning i 38 kommuner gælder fra onsdag
Foto fra pressemødet i Statsministeriets spejlsal.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen: Delvis nedlukning i 38 kommuner gælder fra onsdag

Skoleklasser fra 5. klasse og opefter sendes hjem. Det samme gør offentlige medarbejdere i ikke-kritiske funktioner.

Offentlige arbejdsgivere i 38 kommuner opfordres kraftigt til fra onsdag at hjemsende alle medarbejdere, der ikke udfører kritiske funktioner.

Samtidig skal skoleklasser fra 5. klasser og opefter sendes hjem til digital undervisning, og det samme skal studerende.

Det fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) fra pressemødet i Statsministeriet.

Desuden skal serveringssteder holde lukket for indtagelse på stedet, ligesom indendørssteder, hvor der udøves kultur- og idrætsaktiviteter, skal holde lukket.

De regler, der fra i dag gælder i 17 hovedstadskommuner og Helsingør, udstrækkes til også at gælde i de 38 kommuner. 

Hovedstaden, otte sjællandske og to storbyer

De 38 kommuner er hele Region Hovedstaden undtagen Bornholm, derudover Aarhus og Odense samt otte kommuner i Region Sjælland, nemlig Greve, Solrød, Køge, Roskilde, Lejre, Slagelse, Faxe og Vordingborg. 

Det er i store træk de kommuner, som har den højeste incidens, altså smitte pr. 100.000 indbyggere. I forhold til søndagens tal er det de øverste 38 kommuner minus Holstebro og Horsens, men plus Gribskov og Halsnæs.

Et udpluk af de nye tiltag i 38 kommuner:

Skole og uddannelse:

 • Elever i grundskolen sendes som udgangspunkt hjem, og der overgås til fjernundervisning.
 • Elever i 0.-4. kl. og sårbare børn og unge undtages.
 • Elever og kursister på ungdoms- og voksenuddannelser sendes hjem, og der overgås til fjernundervisning.
 • Sårbare elever og kursister og uddannelser med særlig samfundsmæssig betydning, herunder certifikatkurser, undtages.
 • Prøver og eksaminer kan gennemføres. • Folkehøjskoler, frie fagskoler og efterskoler i hele landet kan ikke opstarte nye korte kurser over julen (gælder hele landet).
 • Det anbefales, at dagtilbud, skoler og uddannelsesinstitutioner ikke deltager i julegudstjenester
 • Frem til 10. januar 2021 vil der være en glidende overgang for de elever og kursister, der har været sendt hjem.

Arbejdspladser:

 • Offentlige arbejdsgivere opfordres til at sende alle medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner, hjem. De pågældende bør så vidt muligt arbejde hjemmefra.
 • Private arbejdsgivere opfordres kraftigt til at sikre, at medarbejdere, der har mulighed for at varetage deres arbejde uden fysisk fremmøde på arbejdspladsen, gør dette. Indgår også i Hovedstadspakken.

Sport og fritid:

 • Steder, hvor der udøves idræts-, forenings- og fritidsaktiviteter, skal holde indendørsarealer lukket for offentligheden. Professionelle idrætsudøvere kan fortsat anvende indendørsarealer, som er lukket for offentligheden. Der kan fortsat afvikles udendørs idrætsarrangementer med op til 500 personer til stede.
 • Det gælder blandt andet lege- og badelande, idrætshaller, svømmehaller, trænings- og fitnesscentre, spillehaller og kasinoer, foreningslokaler mv.
 • Indendørsarealer i forlystelsesparker, zoologiske haver, akvarier og lignende skal også holde lukket for offentligheden.
 • Muligheden for at være op til 50 personer til stede ved idræts- og foreningsaktiviteter for børn og unge op til 21 år finder ikke anvendelse. Der må herefter som udgangspunkt kun være 10 personer til stede på samme sted samtidig ved sådanne aktiviteter. Indgår også i Hovedstadspakken.

Kultur:

 • Kulturinstitutioner skal holde indendørsarealer lukket
  for offentligheden.
  Det gælder blandt andet teatre, koncertsale, spillesteder, museer, kunsthaller, kulturhuse, biografer, biblioteker (aflevering og udlån til forsknings- og undervisningsbrug undtages), aftenskoler, daghøjskoler, Folkeuniversitetet samt musik- og kulturskoler.

Restauranter, handel m.v.

 • Serveringssteder (restauranter, caféer, barer mv.) skal holde lukket for servering til indtagelse på stedet. Der er fortsat mulighed for take-away.
 • Der opfordres til, at familier mv. kun foretager indkøb af julegaver én person ad gangen. Indgår også i Hovedstadspakken.
 • Der opfordres til at gennemføre en række adfærdsregulerende tiltag i detailhandlen med henblik på at mindske trængsel og højne efterlevelsen af sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Indgår også i Hovedstadspakken.

Bevægelse uden for kommunerne

 • Borgere i de 38 kommuner opfordres til at overholde de samme restriktioner, hvis de bevæger sig uden for sin bopælskommune. Fx bør man ikke tage i biografen, fitnesscenter eller på restaurant i en nabokommune.

Jul, nytår og forlængelser

Også for borgere i de resterende 60 kommuner var der nyt på pressemødet.

Det ene er restriktioner og anbefalinger for jul og nytår. Juleaften er anbefalingen, at man kan se den allernærmeste familie, også den del, man ikke ser så ofte. Men man anbefales at holde sig under ti personer.

Der indføres særlige regler for juleaften på plejehjem, bosteder m.v. Forsamlingsforbuddet på ti personer tilpasses for julearrangementer på sociale tilbud og plejehjem samt for hjemløse og udsatte ensomme mennesker, så der blandt andet kan afvikles fællesspisning med op til 50 deltagere.

Det samme gælder nytårsaften, så sociale tilbud og plejehjem kan holde nytårsarrangementer med op til 50 deltagere. 

Det andet er, at de landsdækkende restriktioner, som allerede gælder, bliver yderligere forlænget til 28. februar. Det gælder blandt andet forsamlingsforbuddet på ti personer og anbefalingen om, at man privat også kun samles ti, og det gælder anbefalinger om så vidt muligt at arbejde hjemme.

Også regler om mundbind og visir forlænges til udgangen af februar.