dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

Massiv udskiftning i lederjob rammer velfærdsansatte

Mange FOA-medlemmer har de seneste fem år haft tre eller flere ledere. Det bør få alarmklokkerne til at ringe, mener ekspert.

”Det er forstyrrelse på forstyrrelse, og det stresser helt vildt.”

Sådan fortæller social- og sundhedsassistent Tina Westerholm Jensen til Fagbladet FOA. På de tre år hendes arbejdsplads har eksisteret, har hun skullet byde syv nye chefer velkommen.

Det er hun ikke ene om. En ny undersøgelse fra FOA viser, at 38 procent af FOAs medlemmer, der har været ansat det samme sted i over fem år, har haft tre eller flere ledere.

At udskiftningen af ledere på FOA-medlemmernes arbejdspladser er så stor, kommer bag på forsker i ledelse Malene Friis Andersen.

- Den her undersøgelse bør få alarmklokkerne til at ringe i forhold til at fastholde ledere og styrke leder-medarbejderrelationerne på FOA-medlemmernes arbejdspladser, for vi ved, hvor vigtige de er, siger hun til Fagbladet FOA.

God relation er vigtig

Undersøgelsen viser, at jo flere ledere, man har haft, des værre vurderer man kvaliteten af ledelsen. Det gælder både relationen til ens leder, om man oplever lederen som synlig, og om man føler, at lederen udviser tillid.

Det er ikke så mærkeligt, forklarer Malene Friis Andersen. Det kan skabe sårbarhed, intern uro og tvivl hos medarbejderne, når man skal opbygge en relation til en ny leder. En god relation mellem leder og medarbejder er særligt vigtigt i fag med høje følelsesmæssige krav.

- Her har man i endnu højere grad brug for en god relation mellem medarbejder og leder for at turde være åbne og dele det vanskelige, når arbejdet er følelsesmæssigt svært. For eksempel, hvis man har brug for sparring eller hjælp i forhold til en vanskelig borger, uden at man skal være bange for, at lederen synes, man er pjevset, siger hun.

Og fordi opsigelser ofte smitter, kan det skabe en ond cirkel.

- Gode relationer er noget af det, der fastholder os i et job – også nogle gange mere end afstand til jobbet og funktionstillæg eksempelvis. Men når først der kommer opsigelser, kan der komme en accelererende mekanisme.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.