dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi

Løhde vil stoppe diskrimination af indsatte

Indsatte i arresthuse og fængsler har indtil nu måttet leve med ikke at kunne søge erstatning, hvis de blev udsat for fejlbehandling, når de var syge
28. SEP 2015 9.20

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil nu fremskynde en lovændring, så indsatte i fængsler bliver omfattet af patienterstatningen. Det skriver Information.

Indsatte i landets fængsler og arresthuse har indtil nu måttet leve med, at de var afskåret fra at søge erstatning, hvis de blev udsat for fejlbehandling, når de var syge. De indsatte har nemlig ikke tidligere været omfattet af lov om patienterstatning, og som Information har afdækket, har det været i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions forbud mod diskrimination.

Men nu har sundhedsminister Sophie Løhde i et aktuelt svar til Folketingets Sundhedsudvalg erklæret, at hun har bedt sit ministerium om at 'gå videre med sagen hurtigst muligt'.

Kan ikke vente
Dermed bryder Sophie Løhde med ministeriets tidligere holdning, nemlig først at afvente en tidligere igangsat større analyse af hele patienterstatningens dækningsområde, før fængslernes sygeklinikker eventuelt ville blive inddraget.

Så længe mener sundhedsministeren ikke, at sagen kan vente: 'Justitsministeriet har i et svar til Folketinget vurderet, at det er i strid med menneskerettighederne, at behandling i fængslernes sygeklinikker ikke er omfattet af patienterstatningens dækningsområde. Jeg mener derfor ikke, at vi kan vente, til analysen ligger færdig, og har derfor bedt mit ministerium om at gå videre med sagen hurtigst muligt, skriver sundhedsministeren i en mail til Information.

Det var efter Informations afdækning af problemet sidste efterår, at Justitsministeriet i et svar til Sundhedsudvalget vurderede, at forskelsbehandlingen var i modstrid med bl.a. Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Men der skulle altså gå mere end seks måneder, før Sundhedsministeriet fik taget skridt til at rette ind, så reglerne kan komme i overensstemmelsee med menneskerettighederne.

'Uforståeligt og kritisabelt'
I Information har flere juridiske eksperter udtalt, at indsatte og tidligere indsatte, der har fået afslag på at få en sag behandlet hos Patienterstatningen, med stor sandsynlighed vil kunne vinde en retssag om forskelsbehandling over Sundhedsministeriet, og at det er uforståeligt og kritisabelt, at Sundhedsministeriet tilsyneladende har nølet i sagen.

Advokat Claus Bonnez, der er formand for den retspolitiske forening KRIM, hilser ministerens tilsagn om et hurtigt lovændringsforslag velkomment og kalder det for 'en klog beslutning'.

'Det fremgår af Menneskerettighedsdomstolens praksis, at sundhedsfaglig diskriminering af frihedsberøvede i forhold til den øvrige del af befolkningen næsten automatisk opfattes som en krænkelse af menneskerettighederne,' siger han.

ka

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/loehde-vil-stoppe-diskrimination-af-indsatte

GDPR